Dit zegt de president van de Centraal-Afrikaanse Republiek over bitcoin adoptie

De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) was het tweede land ter wereld dat bitcoin erkende als wettig betaalmiddel. Het land trad hiermee in de voetsporen van El Salvador. Het is inmiddels al anderhalve maand en een flinke crash geleden dat het land bitcoin erkende, hoe gaat het nu?

Was bitcoin een goede optie?

In de tijd dat de CAR bitcoin accepteerde, is er veel gebeurd met de koers. Bitcoin maakte dip na dip en zweeft nu rond de 21.000 dollar. Je zou denken dat het land daarom spijt krijgt van de timing van de erkenning.

Het leven van inwoners zou er beter van worden, zo vertelde Econoom Yann Daworo in een interview met BBC Afrique. Bitcoin kan worden worden omgezet in elke nationale currency en daarnaast zijn veel Afrikanen – net als Daworo – geen fan van de huidige valuta: de CFA-frank.

Juist deze munteenheid komt volgens hem niet ten voordele van Afrika. Steeds meer landen in Afrika stemmen om de munteenheid af te schaffen, meldt de BBC. De CFA-frank is volgens velen namelijk een overblijfsel uit het koloniale tijdperk. Hierdoor kan Frankrijk nog steeds economische controle uitoefenen. Hij ziet bitcoin als een oplossing hiervoor.

Hoe zit dat nu?

Bitcoin heeft natuurlijk een flinke smak gemaakt, maar de president van het land, Faustin-Archange Touadéra, ziet het nog steeds rooskleurig in en denkt dat kennis zal helpen. “Het begrijpen van bitcoin is cruciaal om zijn ontwrichtende kracht te erkennen om welvaart op lange termijn te brengen”, vertelde hij in een tweet.

“Wiskunde houdt geen rekening met menselijke emoties. Toekomstige generaties zullen naar deze momenten kijken om onze kracht en eenheid te zien in het kiezen van het juiste pad in moeilijke tijden #BTC.”

Weinig inwoners hebben internet

Het is belangrijk om te vermelden dat niet iedereen blij was met de keuze om bitcoin te erkennen. Journalist Clement di Roma woont in Bangui (de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek) en hij wist te vertellen dat slechts 10% van de bevolking internet gebruikt. Hij verwacht dus dat de CFA-frank, die door velen wordt gehaat, nog geen directe concurrentie ervaart door bitcoin.

Toch is hier een oplossing voor, volgens de president. Hij heeft toegezegd dat er tegen het einde van volgend jaar een glasvezelnetwerk wordt aangelegd. Hierdoor zou iedereen toegang tot het internet kunnen krijgen. BBC meldt dat de Centraal-Afrikaanse Republiek al een overeenkomst heeft gesloten met Kameroen, om zijn glasvezelnetwerk in 2023 te delen.

Waarom nu al bitcoin accepteren?

De reden dat bitcoin daar is geaccepteerd, komt vooral omdat de overheid denkt dat het nieuwe kansen kan creëeren en voor nieuwe economische ontwikkeling kan zorgen. Daarnaast heeft er in het land tot 2019 een burgeroorlog plaatsgevonden, waardoor het handelen met de CFA-frank moeilijker wordt. Bitcoin kan dingen gemakkelijker maken.

Maar of het dat ook echt wordt, is moeilijk te zeggen. De president kan wel van alles roepen – ook dat hij internet aan zal leggen – maar het feit blijft dat 90% van de bevolking geen toegang heeft tot internet. Hierdoor kunnen we niet alle kanten van het verhaal horen.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.