Nederland deelt miljoenenboete uit aan Amerikaanse crypto exchange Coinbase

De Nederlandsche Bank (DNB) is de officiële toezichthouder voor de crypto-industrie in Nederland. Dat het die taak serieus neemt, blijkt wel uit de boete die Coinbase plotseling op zijn bordje krijgt. Het Amerikaanse beursplatform moet 3,3 miljoen euro aan boetes betalen omdat het niet voldoet aan de vereisten om in Nederland actief te zijn als cryptobeurs.

Boete voor Coinbase

In Nederland geldt een registratieplicht voor crypto-bedrijven. Partijen die in Nederland de markt op willen moeten zich bij DNB registeren en door een aantal hoepels springen voordat ze mogen starten. Dat heeft Coinbase niet gedaan voordat ze begonnen in Nederland, waardoor ze nu dus een boete van 3,3 miljoen euro moeten betalen.

De standaardboete voor het niet op de juiste wijze registreren van een handelsplatform ligt op 2 miljoen euro en kan verder oplopen tot 4 miljoen euro. Wat dat betreft, is de boete van 3,3 miljoen euro een flinke voor Coinbase. De reden voor de hoge boete ligt in het feit dat Coinbase een wereldwijde speler is die de regels al jaren aan zijn laars lapt.

“Daarnaast heeft Coinbase concurrentievoordeel genoten, doordat zij geen heffingen aan DNB heeft afgedragen en ook geen andere kosten heeft hoeven maken in verband met doorlopend toezicht door DNB. Een andere belangrijke reden voor de verhoogde boete is dat de overtredingen gedurende een lange periode hebben plaatsgevonden,” zo schrijft DNB.

Coinbase in beroep

De eerste reactie van Coinbase is al binnen. Het Amerikaanse beursplatform is zoals verwacht niet blij met de boete en is het ook niet eens met de onderbouwing. Volgens Coinbase is de boete enkel en alleen gebaseerd op de “tijd die het kostte om de registratie in Nederland te bemachtigen.” Coinbase registreerde zich in september als eerste internationale speler bij DNB. “We moeten geen straf krijgen omdat we volgens de regels hebben gespeeld,” aldus een woordvoerster van Coinbase.

DNB geeft aan dat het blij is dat het bedrijf altijd de intentie had om zich bij de centrale bank te registreren. Om die reden zou de boete ook wat lager zijn dan ze aanvankelijk in hun hoofd hadden. Coinbase heeft nu tot begin maart de tijd om in beroep te gaan tegen het oordeel van de toezichthouder.

Dat is een optie die Coinbase “zorgvuldig” zegt te overwegen. Overigens is het niet de eerste keer dat een groot beursplatform een boete krijgt van DNB. In juli van het afgelopen jaar was het grote Binance ook al aan de beurt voor ruim 3,3 miljoen dollar, omdat het zonder registratie actief was in Nederland.

Relatief klein bedrag

Voor de gemiddelde investeerder is 3,3 miljoen euro natuurlijk een gigantisch bedrag, maar bij Coinbase liggen ze daar waarschijnlijk niet wakker van. Begin 2023 trof Coinbase namelijk nog een schikking van 100 miljoen dollar met de openbare aanklagers in New York, omdat het niet voldoende deed om witwassen te voorkomen op het platform. Daarbij valt een Nederlandse boete van 3,3 miljoen euro natuurlijk compleet in het niet.

Net als Bitcoin is het aandeel Coinbase goed aan het nieuwe jaar begonnen. Vanaf het begin van het jaar gemeten schrijft Coinbase een plus van 57,02 procent. Dat is iets wat we vaker zien binnen de crypto-industrie, dat de aandelen van bedrijven als Coinbase met een kleine hefboom op de koers reageren. Als Bitcoin met 1 procent stijgt, dan heeft dat vaak een sterker effect op Coinbase en andersom.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.