De Nederlandsche Bank wil voortrekkersrol in eigen Europese bitcoin

Is de Nederlandsche Bank eindelijk om? Gaat onze hele economie op de schop en wordt bitcoin, XRP of ether het nieuwe normaal? Nee, zo ver gaat DNB niet. Op de website van onze staatsbank staat dat DNB een voortrekkersrol wil als Europa besluit te experimenteren met een CBDC.

CBDC als middel voor vertrouwen

Een CBDC is een cryptocurrency uitgegeven door een Centrale Bank, waarbij één partij het monetaire beleid bepaalt. Een goede cryptovergelijking is hoe Ripple de flow van de XRP-markt bepaalt.

Dit is hoe DNB een eigen crypto omschrijft:

Digitaal centralebankgeld (CBDC) is een tegoed in euro’s dat Nederlandse huishoudens en bedrijven aanhouden bij De Nederlandsche Bank of de Europese Centrale Bank (ECB). CBDC kan dienen als back-up voor girale betalingen, kan diversiteit in de betaalmarkt bevorderen en mogelijk de efficiëntie van grensoverschrijdende betalingen vergroten. Daarnaast kan CBDC bijdragen aan vertrouwen in het geldstelsel in tijden van onzekerheid. CBDC kan echter het risico op een bankrun vergroten.

Libra legt pijnpunten betalingsverkeer bloot

In de zomer van 2019 maakte Facebook hun Libra plannen wereldkundig. Libra is een zogenaamde stablecoin, waarvan de waarde constant is omdat deze gedekt wordt door een mandje met verschillende valuta’s. Denk aan de euro, dollar en de yen. DNB schrijft dat veel centrale banken grote risico’s zagen in dat initiatief. Maar de bank geeft ook toe dat Libra pijnpunten in het huidige betalingsverkeer bloot legt.

Van privaat naar publiek geld

Nog een pareltje uit het bericht van DNB. Het geld dat wij stallen bij commerciële banken zoals de ABN Amro, Rabobank en de ING zijn eigenlijk tegoeden. Je bent dus niet de baas over je eigen geld. Een CBDC kan dit oplossen.

Digitaal geld kunnen zij (red: wij allen) op dit moment aanhouden in de vorm van tegoeden bij commerciële banken. Deze banken hebben op hun beurt rekeningen bij de centrale bank. Uitgifte van CBDC zou inhouden dat ook burgers en bedrijven rekeningen mogen openen bij de centrale bank.

Met CBDC’s krijgt het publiek ook daadwerkelijk toegang tot publiek geld. Dat wordt namelijk door de ECB en DNB beheerd. Commerciële banken geven op hun beurt weer privaat geld uit. De briefjes worden in opdracht van de centrale banken geprint, dus dat is publiek geld. Dus als je bij de geldautomaat flappen tapt, dan wissel je privaat geld om voor publiek geld.

Afname van contant geld

DNB zegt dat deze inwisselbaarheid belangrijk is voor het vertrouwen van burgers in het geldstelsel. Dat is vooral nodig in extreme situaties zoals financiële crises, oorlog of verstoring van het private betalingsverkeer. Op die momenten kan extra vraag naar publiek geld ontstaan.

Een goed voorbeeld voltrekt zich momenteel voor onze ogen: in veel winkels worden klanten op dit moment vanwege Coronamaatregelen verzocht niet in contant geld te betalen, waardoor feitelijk alleen nog privaat geld wordt geaccepteerd.

Een CBDC is in theorie een snellere en beter inwisselbare variant op contant geld, waarvan het gebruik alleen maar daalt. Daarom is De Nederlandsche Bank positief over CBDC’s, zij het met de nodige restricties.

Rente en limieten

Als mensen beschikking hebben tot een CBDC zou dit het risico op een bankrun kunnen vergroten. Dat risico wil DNB met monetair beleid indammen, of zoals ze het zelf noemen: Beheersmaatregelen voor de hoeveelheid CBDC in omloop zijn cruciaal. Als je een nieuwe vorm van geld ontwikkelt, dan is dit de ideale kans om nieuwe trucjes uit te proberen. Maar DNB schrijft over de aloude manipulatie van rente.

Voor een bepaalde basishoeveelheid CBDC per burger of bedrijf kan de marktrente gelden. Daarboven zou een steeds verder oplopende boeterente moeten worden betaald. Het is dan niet aantrekkelijk om grote bedragen in CBDC aan te houden. Om een te grote vlucht naar CBDC tijdens financiële crises te voorkomen, kunnen ook harde limieten worden overwogen.

Het is misschien wel publiekelijk geld, maar eigenlijk alleen in naam. Je krijgt niet de vrijheid om jezelf te beschermen tegen de economie door grote hoeveelheden CBDC’s aan te mogen houden. Maarja, dat risico loop je bij crypto’s met een centrale aansturende partij.

 

Hier lees je het artikel van DNB en dit is het bijbehorende rapport.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.