De Nederlandsche Bank slaat goud in om zich voor te bereiden op instortend economisch systeem

Opmerkelijke passage op de website van De Nederlandsche Bank: Als het hele systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen. Goud is namelijk het ultieme appeltje voor de dorst: het vertrouwensanker voor het financiële stelsel, aldus de DNB.

Bitcoin is het begin

Als je je eenmaal verdiept in bitcoin, is het onmogelijk om niet verder het zwarte gat ingezogen te worden. Velen beginnen met het idee om snel geld te verdienen, en beginnen zich dan in te lezen. Langzaam zien ze in dat bitcoin meer is dan alleen snel geld. Die inzichten begrijp je alleen als je ook meer leert over wat geld is, hoe onze economie werkt en welke krachten onze financiële vrijheid inperken.

Tijdens die ontdekkingsreis komt de geschiedenis van geld ook aan bod. Goud speelt een prominente rol in die geschiedenis, zeker ook voor centrale banken. Maar het is nogal wat als onze centrale bank publiekelijk toegeeft goud te bewaren als verzekering tegen het instorten van het hele systeem.

Alle centrale banken doen mee

Niet alleen De Nederlandsche Bank is hiermee bezig, centrale banken van over de hele wereld verhoogden hun goudaankopen in de afgelopen maanden. Goud is altijd een onderdeel geweest van de portefeuilles van centrale banken, maar het belang is nu alleen maar toegenomen. In een wereld van nul of zelfs negatieve rentetarieven, evenals omgekeerde obligatierendementen, wordt goud aantrekkelijker als verzekering tegen inflatie, bubbels en rendementen.

De Russische en de Turkse centrale banken hebben dit jaar het meeste goud ingeslagen. Beide landen zijn vreemd genoeg ook redelijk positief over bitcoin en cryptocurrency, althans niet zo negatief als China of India. Voor zowel Rusland als Turkije geldt dat hyperinflatie aan de levende lijve hebben ondervonden. Turkije lijdt nu aan een wankele wisselkoers voor de lire, terwijl Rusland eind jaren 90 nog door een periode van hyperinflatie ging. Dat komt ook deels omdat Rusland alle schulden van de Sovjet Unie op zich nam.

Bitcoin en goud koers

De koers van bitcoin is historisch gezien beweeglijker dan die van goud, maar bitcoin is wel stukken wendbaarder. Het is niet ongebruikelijk om bitcoin ter waarde van tientallen miljoen euro’s over het netwerk te zien vliegen. Dat zou zomaar van een wallet van een Europeaan naar een Aziatische of Amerikaanse beurs kunnen gaan. Probeer dat maar eens met goud of fiatgeld.

Goud en bitcoin doen het niet slecht in 2019. In januari was bitcoin nog 3.300 euro waard. Op dit moment is dat 7.800 euro. Een groei van maar liefst 136 procent. De koers van goud is vergeleken met bitcoin wat rustiger maar laat ook absoluut goede cijfers zien. Begin 2019 was een troy ounce goud 1.115 euro. De waarde is met 22,6 procent gestegen naar 1.367 nu.

De koers van bitcoin volg je het beste op onze koerspagina:

Volg actuele bitcoinkoers


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.