Onderzoek De Nederlandsche Bank: Een bitcoin transactie genereert evenveel afval als 2 iPhones

De Nederlandsche Bank en de technische universiteit van Massasuchets (MIT) concluderen in een nieuwe studie dat één enkele bitcoin-transactie dezelfde hoeveelheid elektronisch afval genereert als het weggooien van twee iPhones.

Wat is e-waste?

Over elektronisch afval, of e-waste schrijven ze: ‘E-waste vormt een groeiende bedreiging voor ons milieu, van giftige chemicaliën en zware metalen die uitspoelen naar de bodem, tot lucht- en watervervuiling veroorzaakt door onjuiste recycling.’

Over mining

Hoewel de ecologische voetafdruk van bitcoin goed is bestudeerd, is er minder aandacht besteed aan de afval die de miningindustrie achterlaat, aldus onderzoekers Alex de Vries en Christian Stoll in hun onderzoek. Gespecialiseerde computerchips genaamd ASIC’s, worden exclusief gebruikt voor het beveiligen van het bitcoin netwerk. Als beloning voor het beveiligen van het netwerk krijgen deelnemers bitcoins. Dit proces wordt mining genoemd.

ASIC’s worden constant vervangen

Volgens de onderzoekers worden deze ASIC’s constant vervangen voor nieuwere, krachtigere en energiezuinigere types.

‘De levensduur van bitcoin-miningapparaten blijft beperkt tot slechts 1,29 jaar”, schrijven de Vries en Stoll. Het onderzoek heet ‘Bitcoin’s growing e-waste-problem’, en is gepubliceerd in het tijdschrift Resources, Conservation and Recycling.

‘Als gevolg hiervan schatten we dat het hele bitcoin-netwerk momenteel 30,7 metrische kiloton apparatuur per jaar doorloopt. Dit aantal is vergelijkbaar met de hoeveelheid klein afval van IT- en telecommunicatieapparatuur die een land als Nederland produceert.’

Twee iPhones

De economen zeggen dat in 2020 het bitcoin-netwerk 112,5 miljoen transacties heeft verwerkt, wat betekent dat elke individuele transactie ‘gelijk staat aan minstens 272g e-waste.’ Volgens het onderzoek is dat het gewicht van twee iPhone 12 mini’s.

De auteurs waarschuwen ook dat het getalletje waarschijnlijk verder zal groeien als de koers van bitcoin blijft stijgen, omdat het verdere investeringen in en vervanging van ASIC-hardware zal stimuleren.

‘Als de gemeenschap zou proberen haar e-waste-probleem te verminderen zou bitcoin mining in zijn geheel moeten worden vervangen door een duurzamer alternatief.’ De onderzoekers raden aan dat bitcoin overstapt op proof of stake.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • E-waste van de EUR/FIAT ligt vele malen hoger maar dat behoeft geen verder onderzoek 😉

    20 september 2021
  • Heeft de bank ook onderzocht hoeveel kilo ewaste alle banken bij elkaar produceren per jaar?

    21 september 2021
  • Leuk dat DNB van ons belastinggeld nu ook in afvalmanagement zit. Kun je er ook vuil storten?

    21 september 2021
  • Fiat geld wordt gebruikt door 7 miljard mensen om te kunnen leven. Crypto wordt door zo ongeveer niemand gebruikt, het wordt verhandeld voor .. fiat. Irony.
    Het ene is nuttig voor zowat de hele planeet. Het andere is pure waste in het voordeel van een paar duizend whales en een paar tientallen miljoenen garnalen die zich rijk rekenen in hun dromen.
    No disrespect, only stating the facts.

    21 september 2021