Doek valt definitief voor token van Telegram, maar dit hoeft nog niet het einde te zijn

Telegram heeft het hoger beroep tegen het federaal hof van de Verenigde Staten laten valen. Daarmee lijkt vrijwel zeker een einde te komen aan Gram, de token van Telegram. Dat wil zeggen, in ieder geval aan de actieve betrokkenheid van Telegram zelf.

Eerder al de stekker eruit getrokken

Pavel Durov, CEO van Telegram zei eerder al dat de betrokkenheid van Telegram bij Gram voorbij was. Op dat moment uitte hij al kritiek tegenover de regelgevers van de Verenigde Staten, die volgens hem hun macht misbruiken.

Telegram lanceerde in 2017 een eigen blockchainplatform, TON. Daarop zouden Gram-tokens worden verhandeld. Het jaar erop heeft Telegram ruim 1,7 miljard dollar aan tokens verkocht. Daarmee trok Telegram de aandacht van Amerikaanse regelgevers.

In oktober 2019 spande de Securities and Exchange Commission (SEC) een rechtszaak aan tegen Telegram en beschuldigde het bedrijf van het schenden van de Amerikaanse effectenwetgeving door het houden van een ongeregistreerde verkoop van securities.

In maart 2020 heeft een Amerikaanse federale districtsrechtbank een gerechtelijk bevel tegen Telegram uitgevaardigd, waardoor het bedrijf geen Grams kon uitgeven. Kort daarna diende Telegram een kort beroepschrift in bij het Hof van Beroep voor het Tweede Circuit, wat nu dus is opgeheven.

Is dit het einde van TON en Gram?

Dat hoeft niet per se. Omdat TON een open-source project is, is de hele code op Github gepubliceerd. Dat heeft een aantal op TON gebaseerde projecten opgeleverd, namelijk Free TON en NewTON.

Ron Millow verzorgt de communicatie bij Free TON. Volgens hem heeft Free TON een betere kans van slagen:

“We zijn erg verdrietig om te zien dat Telegram gedwongen werd om weg te lopen van het gevecht, maar die van hen was slechts één gevecht. De vrije software heeft een eigen leven en kan niet gestopt worden, en dus gaf het een gemeenschap de nodige motivatie om verder te gaan waar zij gebleven waren”.

Het is dus goed mogelijk dat de blockchain van Telegram dus toch verder kan, maar dan zonder de actieve betrokkenheid van Telegram zelf.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Nou nou nou nou nou

    28 juni 2020