Bitcoin nieuws

Bitcoin daalt hard en doemscenario wordt werkelijkheid, een technische analyse

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het gaat ronduit slecht met de koers van bitcoin! Vorige week deed zo’n beetje alles teniet wat de week daarvoor was opgebouwd. En deze week opent met een snelheid waar Verstappen jaloers op zou zijn, maar dan wel naar beneden. In de eerste 10 uur van de week is de prijs al bijna net zoveel gedaald als de hele vorige week. Dit voorspelt niet veel goeds voor de rest van de week. Sterker nog, op weekniveau zien we duistere voortekenen.

Hoofd, schouder (knie en teen)

In de weekgrafiek hieronder zie je aan de hand van de oranje bogen een patroon ontstaan: een ‘Head and Shoulders’ (hoofd en schouders). Dit patroon ontstaat wanneer het prijsverloop drie pieken achter elkaar maakt: een lage, een hoge, en weer een lage. De lage pieken liggen rondom hetzelfde prijsniveau en de dalen tussen de pieken ook. Het prijsniveau van de dalen heet de ‘Neckline’ (neklijn).

Het idee is dat dit patroon een trendbreuk verraadt. Wanneer de prijs na het volmaken van het patroon onder de Neckline zakt staat de deur open voor de bear-markt en verdere daling is op handen. Ook geeft dit patroon een schatting voor hoe ver de prijs zal dalen vanaf Neckline: zover als de afstand tussen de top van de Head en de Neckline. Top is ongeveer 60.000 dollar, Neckline is ongeveer 30.000 dollar. Dan zouden we een daling moeten krijgen van 60.000 – 30.000 = 30.000 dollar. Niet handig als de prijs rond de 30.000 dollar ligt.

Modellen en patronen zijn leuke en handige tools, maar het is geen exacte wetenschap. Er zijn altijd veel meer factoren die meespelen die buiten beschouwing gelaten worden. Maar of de voorspelling van dit patroon nou hout snijdt of niet, een fikse daling dreigt zeker.

Lange range

Wanneer we op dagniveau kijken zien we dat bitcoin al meer dan een maand heen en weer stuitert in een range tussen de 39.000 dollar (32.808 euro) en de 33.300 dollar (28.013 euro). Een uitbraak wordt met de dag waarschijnlijker. Maar welke kant op?

En dan is er nog de ‘Death Cross’ (Kruising des Doods): Het moment waarop de EMA50 neerwaarts de EMA200 doorkruist (op dagniveau). We schreven hier al eerder over en voor de duidelijkheid: het is niet zo dat het kruizen van de lijnen effect heeft op de prijs. Het kan effect hebben op de emotie van de markt. En als de houders van bitcoin denken dat dit geen goed teken is, dan verkopen ze. Met alle gevolgen van dien.

Wat kunnen we verwachten?

Ook al lijkt het er duidelijk op waar we heen gaan, bitcoin is grillig en heeft ons al vaker verrast. Dus geven we toch twee prognoses: één bearish (negatief) en één bullish (positief).

Bearish

Mocht het Head and Shoulders patroon zijn effect hebben, of de Death Cross toch het sentiment kunnen beïnvloeden, dan zakken we uit de range naar beneden en is het gebied rond de 20.000 dollar (16.824 euro) zeker mogelijk.

Bullish

Kan de markt zich herpakken en de 39.300 dollar (33.060 euro), de bovenkant van de range, doorbreken dan vergeten we alles. Zand erover. En door naar boven.

Deel
Alexander Casteleijn

Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is politiek actief op provinciaal niveau. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. Crypto kan het verschil maken!

Recente artikelen

Verenigde Naties roept banken op om te stoppen met renteverhogingen

De Verenigde Naties (VN) kwamen gisteren met een interessant rapport naar buiten. Daar omschreven ze…

24 minuten geleden

McDonalds in Zwitserse Lugano accepteert nu Bitcoin en Tether

McDonalds accepteert vanaf nu bitcoin in Zwitserland. In maart van dit jaar doopte de Zwitserse…

1 uur geleden

Drie manieren om een crypto-huisdier te nemen

Een mooi groot bot voor je trouwe viervoeter vandaag, of verse groenten voor je konijn.…

2 uur geleden

Analyse: een zwakkere dollar betekent een sterkere bitcoin

De afgelopen twee dagen zagen we groene candles verschijnen op de grafiek. Op dit moment…

5 uur geleden

Nieuw bitcoin fonds: 59 investeerders leggen elk 12 miljoen dollar in

De New York Digital Investment Group (NYDIG) heeft 720 miljoen dollar opgehaald bij 59 investeerders.…

12 uur geleden

Activiteit op Ethereum keldert na de Merge, maar ‘tweede laag’ doet het goed

Iets meer dan twee weken geleden is Ethereum met de Merge overgestapt van Proof-of-Work naar…

1 dag geleden