Bitcoin daalt hard en doemscenario wordt werkelijkheid, een technische analyse

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het gaat ronduit slecht met de koers van bitcoin! Vorige week deed zo’n beetje alles teniet wat de week daarvoor was opgebouwd. En deze week opent met een snelheid waar Verstappen jaloers op zou zijn, maar dan wel naar beneden. In de eerste 10 uur van de week is de prijs al bijna net zoveel gedaald als de hele vorige week. Dit voorspelt niet veel goeds voor de rest van de week. Sterker nog, op weekniveau zien we duistere voortekenen.

Hoofd, schouder (knie en teen)

In de weekgrafiek hieronder zie je aan de hand van de oranje bogen een patroon ontstaan: een ‘Head and Shoulders’ (hoofd en schouders). Dit patroon ontstaat wanneer het prijsverloop drie pieken achter elkaar maakt: een lage, een hoge, en weer een lage. De lage pieken liggen rondom hetzelfde prijsniveau en de dalen tussen de pieken ook. Het prijsniveau van de dalen heet de ‘Neckline’ (neklijn).

Het idee is dat dit patroon een trendbreuk verraadt. Wanneer de prijs na het volmaken van het patroon onder de Neckline zakt staat de deur open voor de bear-markt en verdere daling is op handen. Ook geeft dit patroon een schatting voor hoe ver de prijs zal dalen vanaf Neckline: zover als de afstand tussen de top van de Head en de Neckline. Top is ongeveer 60.000 dollar, Neckline is ongeveer 30.000 dollar. Dan zouden we een daling moeten krijgen van 60.000 – 30.000 = 30.000 dollar. Niet handig als de prijs rond de 30.000 dollar ligt.

Modellen en patronen zijn leuke en handige tools, maar het is geen exacte wetenschap. Er zijn altijd veel meer factoren die meespelen die buiten beschouwing gelaten worden. Maar of de voorspelling van dit patroon nou hout snijdt of niet, een fikse daling dreigt zeker.

Lange range

Wanneer we op dagniveau kijken zien we dat bitcoin al meer dan een maand heen en weer stuitert in een range tussen de 39.000 dollar (32.808 euro) en de 33.300 dollar (28.013 euro). Een uitbraak wordt met de dag waarschijnlijker. Maar welke kant op?

En dan is er nog de ‘Death Cross’ (Kruising des Doods): Het moment waarop de EMA50 neerwaarts de EMA200 doorkruist (op dagniveau). We schreven hier al eerder over en voor de duidelijkheid: het is niet zo dat het kruizen van de lijnen effect heeft op de prijs. Het kan effect hebben op de emotie van de markt. En als de houders van bitcoin denken dat dit geen goed teken is, dan verkopen ze. Met alle gevolgen van dien.

Wat kunnen we verwachten?

Ook al lijkt het er duidelijk op waar we heen gaan, bitcoin is grillig en heeft ons al vaker verrast. Dus geven we toch twee prognoses: één bearish (negatief) en één bullish (positief).

Bearish

Mocht het Head and Shoulders patroon zijn effect hebben, of de Death Cross toch het sentiment kunnen beïnvloeden, dan zakken we uit de range naar beneden en is het gebied rond de 20.000 dollar (16.824 euro) zeker mogelijk.

Bullish

Kan de markt zich herpakken en de 39.300 dollar (33.060 euro), de bovenkant van de range, doorbreken dan vergeten we alles. Zand erover. En door naar boven.


Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Het is over en uit voor crypto valuta. Dit gaat gewoon niet goed meer komen. Binnen 2 jaar is BTC, ETH, Dog etc etc een financiële nachtmerrie aan het worden.
    Steeds meer overheden zullen over gaan op crypto verboden.

    21 juni 2021
    • Financiële nachtmerrie is al bezig. Geen rente op je rekening. Teveel spaargeld is betalen. Betalen om te pinnen. Wie weet wat er nog aankomt. Met crypto ben je vande bankterreur af

      22 juni 2021
      • Uiteindelijk bepaalde overheden en de elite toch de waarde van je coin, voor zover gedecentraliseerd. Die uiterst volatiel is en voor een betaalmiddel veel te instabiel is. Mijn spaargeld daalt met een paar honderd euro (o.a. rente) per jaar, maar ik kan er wel een auto van kopen, of een huis, en mijn huur, en mijn AOV als het nodig is. Teveel geld steek ik liever in goede doelen, studies of zaken die mij oprecht interesseren en waar iets (fysieke goederen) of iemand (het talent van een persoon) tegenover staat.

        22 juni 2021
  • Het is een waanzinnig systeem, het wordt gezien als het nieuwe geld, maar je kunt 1 bitcoin delen in 100.000.000 stukjes. er zijn 21.000.000 bitcoins mogelijk. er zijn 7.700.000.000 inwoners op de wereld. dat houdt in dat je maximaal 272727 stukjes bitcoin per inwoner kan hebben. Als ik dan mijn huis er van zou willen kopen (stel dat die 272.727 euro is, dan is de minimale waarde van zo’n stukje 1 euro. (1 sathosi). Maar dan zou de waarde van 1 bitcoin 100.000.000 euro zijn. Nou een mondiaal betaalmiddel kan het dus nooit worden. Los dat het per transactie 930KwH zou kosten (prima als het de helft of een kwart is, nog belachelijk veel), laat het fors minder zijn, maar 930KwH met een prijs in NL van 0,21 euro/Kwh is 195 euro per transactie. !

    Het enige waar het mij een uitkomst voor lijkt is de drugswereld, om ongezien geld transacties te kunnen doen. Lekkere wereld hoor, die drugs….

    22 juni 2021
    • Beste Raphael, als er iets is wat je laat zien met je berekening, dan is het wel dat het potentieel van BTC ongekend is. 100 Miljoen per BTC zelfs! We staan pas op $ 35k! Groeipotentieel te over dus! En die transactiekosten en stroomverbruik zijn inderdaad behoorlijk hoog inderdaad. De werkelijk te betalen kosten zullen overigens wel gaan dalen met toekomstige updates op het netwerk.

      Het stroomverbruik mag ook wel naar beneden, al is het nog maar een fractie van wat de bankensector op dit moment verbruikt (Kantoren, leaseauto’s, pinautomaten, datacentra).

      En ja, wat zal ik zeggen over de drugswereld die ongezien transacties kunnen doen? Dat schijnen ze nog altijd voor 85% te doen met cash geld, je weet wel, dat de banken uit het niets creëren en werkelijk niet traceerbaar is.

      22 juni 2021
    • Wat die drugs betreft, Raphael, dan moet je naar alles kijken. Een voorbeeld: drugs worden vervoerd met auto’s, moeten we die dan ook maar uit onze maatschappij wegdenken?…

      22 juni 2021
  • Jeetje, zijn de reacties hierboven geknipt en geplakt uit 2014 of zo? Of.. 2012, kan ook, of wacht, 2016, dat is het natuurlijk!

    22 juni 2021
  • Elk jaar is het over voor BTC. Een beetje trader ziet een 3 peaks domed house pattern. Microstrategy pompte er gister nog een half miljard in. Hou toch op man

    22 juni 2021
  • deze wereld is de mooiste goktent ooit gezien, beter dan alle casinos samen in de wereld !
    ik stap terug in tussen de 13000 en 16000 usd ! dit voor augustus !

    22 juni 2021
  • Als de vakantie voorbij is in september een de lokdown terug begint zal de koers weer naar boven gaan

    22 juni 2021
  • Niet zo chagrijnig allemaal. Het is over…voor de korte termijn. Ik zie het over een periode van een aantal jaren. Ik beleg dan ook met geld dat ik liever niet verlies maar wel kan missen, zeker voor een tijd. De gokkers steken er geld in dat ze niet kunnen missen, vandaar de paniek in de tent. Dáár moeten we vanaf. Het ligt niet aan de crypto maar nog altijd aan de beleggers zelf.

    22 juni 2021
  • Uiteindelijk bepaald nog altijd de elite of crypto een succes wordt, zij bepalen de wetten en regels niet jan klootje die denkt dat zijn stem ook maar iets kan veranderen aan de politiek.
    Een musk, china ect zullen constant trucjes uitvoeren om de crypto te laten dalen om die vervolgens massaal te kopen en dan weer positief nieuws verspreiden om ze weer massaal te verkopen.
    Zo snel veel geld verdienen is natuurlijk zeer verleidelijk.
    Het enige wat je kunt is meegaan in hun spel en kruimels pakken.

    22 juni 2021
  • De daling zit er goed in voor BTC en de meeste altcoins. Er komt een interessant tijd aan, om het juiste moment te kiezen, om de bestaande portefeuille weer verder aan te vullen met crypto of zelfs te starten. Ook in een dalende markt zijn er zeer goede investeringsmomenten.

    22 juni 2021
  • Ik geloof niet in crypto als dusdanig, maar ik geloof wel in het feit dat je er geld mee kunt verdienen. Als dat hier nog wat verder zakt stap ik eind van de zomer wel in met een lange horizon. Wordt het niets, dan is het ook maar zo. Kwestie van spreiding van mijn portefeuille.

    Als belegger wist ik wel dat instappen in maart dit jaar niet het beste plan was. Nooit goed om in te stappen wanneer iedereen erover praat.

    22 juni 2021
  • Probleem is dat een té groot percentage aan btc in handen is van enkelen (net zoals de 1% of de Elite in de echte wereld met het fiat geld), dus voor Jan met de pet is het altijd meedobberen op de kruimels. En de groten der aarde (ook in crypto ondertussen) die spelen er hoger lager mee, zoals altijd is geweest. Dus wat dat betreft is het ook al geen goed alterenatief voor het plebs.

    22 juni 2021