Dogecoin moet onderdeel worden van Cardano, aldus Charles Hoskinson

Dat het goed gaat met de Dogecoin koers zal je vast niet zijn ontgaan. Charles Hoskinson, de founder van Cardano, ziet dit ook en stelt voor dat Dogecoin op een zogenaamde sidechain mag draaien van zijn Cardano.

Wat dat betekent leggen we je graag uit in dit artikel.

Cardano mag benoemd worden

Charles Hoskinson is de oprichter van Cardano, bekend van de crypto ADA. Hij laat geen kans onbenut om zijn project te benoemen, ook al gaat het helemaal niet over Cardano. Denk aan hoe crypto-investeerders vorig jaar waren op verjaardagen, of hoe crossfitters en vegans zichzelf profileren op Instagram.

Hoskinson zag kans Cardano te benoemen nadat hij zichzelf hardop (lees: op Twitter) afvroeg wat er met Dogecoin zou gebeuren nadat Elon Musk Twitter kocht. Hoskinson ziet het wel gebeuren dat Dogecoin onderdeel wordt van het socialmediaplatform.

Dogecoin mag onderdeel van Cardano worden

Een van zijn volgers vroeg of hij het ziet gebeuren dat Dogecoin, net als Cardano (en Ethereum en vele anderen), zal overstappen op proof of stake. Dit is een manier om overeenstemming te bereiken over de staat van het netwerk, met iedereen die deelneemt aan datzelfde netwerk.

Stake betekent inzet, dus hoe meer je inzet, des te zwaarder je stem telt. Alle stemmen worden bij elkaar opgeteld en hieruit wordt één waarheid gedestilleerd. Let wel, dit is een simpele uitleg, er zijn veel variaties mogelijk binnen proof of stake.

Terug naar de vraag: Zal Dogecoin uiteindelijk overstappen op proof of stake?

Hij zegt dat Dogecoin een zijketen van Cardano moet zijn. ‘Ik zou de migratie gratis doen. Verdorie, ik zou zelfs slimme contracten toevoegen.’

Wat is een zijketen van een blockchain?

We gaan er even vanuit dat je weet wat een blockchain is. De meeste cryptocurrency’s draaien op een eigen blockchain, of maken gebruik van een blockchain van een grotere cryptoproject.

Zo leven er honderden, al dan niet duizenden crypto’s op de blockchain van Ethereum. Dit zorgt ervoor dat Ethereum altijd een rol van betekenis zal blijven spelen, maar het zorgt er ook voor dat het ontzettend druk is.

Er kunnen immers maar een beperkt aantal transacties tegelijkertijd worden uitgevoerd. Welke transacties krijgen dan voorrang? Diegene waar de gebruikers het meeste fee aan meegeeft, met als gevolg dat het duur kan zijn om van Ethereum gebruik te maken.

Inhaken op blockchain

Cardano en een paar andere cryptoprojecten pakken dit anders aan. Zij hebben een hoofdblockchain, maar als andere crypto’s hier gebruik van willen maken doen dat niet direct hier op. Zij maken gebruik van een soort zij-blockchain die ze kunnen verbinden met de hoofdblockchain.

De droom van Charles Hoskinson is dat Cardano de blockchan van de blockchains wordt. Hij hoop dat er veel zijketens zich willen verbinden aan zijn Cardano. En als hij Dogecoin weet binnen te halen als zijketen, dan heeft hij een enorme slag geslagen.

Overstappen op proof of stake

Sinds Ethereum twee maanden geleden is overgestapt naar proof of stake, is Dogecoin na Bitcoin de grootste cryptocurrency die gebruikt maakt van proof of work.

Het team van Dogecoin heeft al plannen gemaakt om over te stappen op proof of stake. Dit zou in 2022 moeten gebeuren, maar het lijkt sterk dat dit nog haalbaar is.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.