Reuters vergelijkt zakkende dollar met stijgende bitcoin in persbericht

Veel Nederlandse kranten namen eergisteren berichtgeving over de all time high van bitcoin over van Reuters (behalve de NOS, die maakten er een potje van). Reuters heeft nu een ontzettend positief bericht over bitcoin geschreven en koppelt dat aan de dalende dollarprijs.

Laagste sinds april 2018

De U.S. Dollar Index is vandaag hard gedaald, dit is de tiende achtereenvolgende maand dat de dollar zakt. De koers staat nu op het laagste punt sinds april 2018. Op tradingview kun je dit zelf opzoeken met DXY, een indicator die de dollar vergelijkt met een handje vol andere fiatvaluta’s.

Laagste punt sinds 23 april 2018

Het internationale persbureau Reuters markeerde de gelegenheid met een verhaal met de kop: ‘Dollar keldert door hoop op Amerikaanse stimuleringsmaatregelen; Bitcoin bereikt recordhoogte.’

De val van de dollar

In het artikel staat dat de val van de dollar samenvalt met het nieuws over een tweede COVID-wetsvoorstel die in het Amerikaanse Congres wordt besproken. De onderhandelingen tussen de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi worden vandaag hervat. Het stuk contrasteerde de dalende dollar met de stijgende prijs van Bitcoin, die dinsdag voor de tweede dag op rij kort het hoogste punt ooit overschreed.

‘Ziet eruit als een kop uit 2024,’ aldus Erik Voorhees, CEO van ShapeShift, op in een tweet over de kop van Reuters. ‘… maar ik denk dat we moeten aannemen dat het de komende jaren niet één kop zal zijn, maar meerdere.’

Tweede belangrijke krantenkop

Sommige bitcoiners vergeleken de kop van Reuters met die van de beroemde kop van The Times die is ingebed in het eerste blok van bitcoin: Chancellor on brink of second bailout for banks. Zij wezen op het belang van de veranderingen tussen nu en toen.

Historisch gezien staat Reuters niet bekend om zijn positieve berichtgeving over Bitcoin, maar dit kan veranderen. Vorige week schreef het persbureau een verhaal waarin de waarschijnlijkheid van een koersdoel van 100.000 dollar voor bitcoin tegen het einde van 2021 werd onderzocht. De week daarvoor schreven ze hoe de ‘bubbel’ van dit jaar verschilt van die van 2017.

Over dollar index

De waarde van de dollar wordt geïndexeerd gemeten. De U.S. Dollar Index is een maatstaf voor de waarde van USD ten opzichte van een mandje van andere valuta’s; de euro, Japanse yen, Britse pond, Canadese dollar, Zweedse kroon en Zwitserse frank.

In 1973 begon de index met relatieve waarde van 100. Dat is vlak nadat Amerikanen ervoor kozen om de dollar los te koppelen van de goudstandaard. Het hoogtepunt werd bereikt in oktober 1984 met een indexscore van 151. Het historische dieptepunt kennen de meesten van ons nog wel, dat was 71,8 in april 2008, tijdens de crisis. Momenteel staat hij op 91,3.

De dollar is in de loop van de jaren ook gedaald ten opzichte van een aantal andere valuta’s en zwaar verhandelde activa, waaronder veel grondstoffen en aandelen. De devaluatie van de dollar via inflatie werd dit jaar versneld door maatregelen van de Amerikaanse regering tegen de economische crash door COVID-19. Dit kwam in de vorm van economische stimuleringsmaatregelen, die volgens deskundigen de prijs van bitcoin naar nieuwe hoogtes hielp drijven.

 


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.