30% van Amerikanen gelooft dat dollar ondersteund wordt door goud

Genesis Mining heeft een onderzoek uitgevoerd om er achter te komen hoeveel Amerikanen weten van hun eigen dollar. Blijkbaar gelooft ongeveer 30% van het Amerikaanse publiek dat de dollar nog steeds wordt ondersteund door goud.

Einde van de goudstandaard

Het Bretton Woods-systeem eindigde in 1971, wat betekent dat de dollar officieel werd losgekoppeld van goud. Hierdoor werd de dollar fiduciair geld. De valuta ontleent zijn waarde aan het vertrouwen dat er goederen en diensten mee gekocht kunnen worden niet meer aan een onderliggende, schaarse grondstof.

Zoals je hieronder ziet, is de koopkracht van de dollar sinds het loslaten van de goudstandaard flink afgenomen.

koopkracht dollar

Goud en overheid

Toch is er een grote groep Amerikanen die nog steeds de indruk heeft dat goud nog garant staat voor de waarde van de dollar.

Genesis mining biedt cloud mining diensten en zij vonden het tijd voor een enquête om te achterhalen wat Amerikanen weten van hun eigen valuta. Het onderzoek bestaat uit 23 vragen en een van die vragen ging over de ondersteuning van de dollar. Dit zijn de antwoorden:

 • 29,3% van het publiek gelooft dat de dollar wordt ondersteund door goud
 • 30,1% zegt dat de regering garant staat voor de waarde
 • 5,8% zei obligaties
 • 4,1% zei olie
 • 23,6% zei dat ze geen idee hadden
 • 7,1% sloeg de vraag over

Zorgwekkende resultaten

De resultaten zijn interessant. De misvatting dat goud de waarde van de Amerikaanse dollar bepaalt, en dat een kwart van de respondenten zegt geen idee te hebben, is zorgwekkend. Maar dat 4,1% van de Amerikanen denkt dat het olie is, is nog gevaarlijker.

Een groot deel van het publiek leeft dus nog steeds met het idee dat een valuta door een grondstof zoals goud ondersteunt wordt. Dat was decennia geleden het geval.

Van fiat naar bitcoin

We weten niet hoe Europeanen denken over ons geld, maar de resultaten van de enquête kunnen nuttig zijn om te begrijpen hoe je bitcoin kan uitleggen aan iemand hier in Nederland. Als je aan het verstand kan krijgen dat de euro en de dollar fiduciair geld zijn, is het een kleine moeite om het gesprek richting bitcoin te bewegen.

Proof-of-work

De basiswaarde van bitcoin wordt namelijk wel door iets tastbaars gedekt, namelijk proof-of-work. De tijd en energie die het kost om bitcoins te minen garanderen een minimumprijs. Daarnaast wordt bitcoin gezien als het digitale goud, een alternatief voor economische instabiliteit.

De uitslag van de enquête laat zien dat niet veel mensen weten wat geld echt is. Dat is niet per se erg, niet iedereen hoeft alles te weten. Maar je kan de vlam wel aanwakkeren door over bitcoin te beginnen. Zoals bij zovelen het geval was, is een introductie in bitcoin een introductie in geld en economie.

En hopelijk, nadat genoeg mensen zich door bitcoin hebben verdiept in ons geldsysteem, zijn de enquêteresultaten de volgende keer anders.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Ik vrees dat je aan mensen die denken​ dat geld aan goud gekoppeld is de werking van Bitcoin al helemaal niet kan uitgelegd krijgen.

  2 november 2019
 • ??

  2 november 2019
 • Het zou mij niet verwonderen dat dat er nog van komt

  3 november 2019

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.