Dollar meer waard dan euro, wat betekent dit voor bitcoin?

De waarde van de euro blijft maar dalen en het is eindelijk zo ver. Volgens Google is 1 euro gedaald tot een waarde van 0,99 dollar. Wat betekent een sterkere dollar voor bitcoin?

Dollar meer waard dan euro

Jarenlang was het heerlijk vertoeven op vakantie. Een stabiele euro die zich kon met gemak kon meten met de dollar, waardoor reizen over het algemeen goed te doen was. Voor het eerst sinds 2002 is de dollarwaarde van de euro gedaald tot onder 1 USD.

Op dit moment is de euro 0,9945 dollar waard, waardoor een vakantie in de VS een stuk duurder wordt.

Bron: Tradingview

Verschillende media concluderen dat dit komt door de angst voor een recessie in Europa. Daar wordt vanwege onder meer de hoge inflatie en een tekort aan gas voor gevreesd. Ook wordt gewezen op de hoge rentestand in de Verenigde Staten.

Euro-voorraad stijgt

Het zou fijn zijn als er ook eens aandacht wordt besteed aan de geldprinter van de ECB. Want laten we wel wezen, de rente gaat hier inderdaad niet zo snel omhoog als in de VS, maar er zijn ook ontzettend veel euro’s bijgekomen.

De grafiek hieronder laat de M1 moneysupply zien van de euro, die knik begin 2020 is het begin van de coronacrisis.

Bron: https://tradingeconomics.com/euro-area/money-supply-m1

Vrijwel alle handel in crypto wordt gedaan in dollars, en niet in euro’s. Daarom kijken we niet naar wat de zwakte van de euro betekent voor bitcoin, maar juist naar de invloed van de sterker wordende dollar.

Bitcoin versus dollarsterkte

De grafiek hieronder laat in het groen de sterkte van de dollar zien, oranje is bitcoin. Met de sterkte van de dollar (DXY) bedoelen we hoeveel USD waard is ten opzichte van een mandje internationale valuta, waaronder de euro, het pond, de Canadese dollar, de Zwitserse franc en de Zweedse kroon.

De DXY-index stijgt wanneer de dollar sterker wordt. Dus wanneer bijvoorbeeld de euro tegenover de dollar daalt, dan krijg je dus voor die ene dollar meer euro’s. Dat geeft aan dat je met een dollar meer kunt kopen in Europa.

Bron: Tradingview

De dollar krabbelt sinds eind 2021 weer op, nadat deze historisch gezien ontzettend laag stond. Niet geheel toevallig dat bitcoin in november 2021 zijn all time high behaalde van 69 duizend dollar. Destijds leek bitcoin een perfecte verzekering tegen inflatie, maar vanaf dat moment ging het bergafwaarts.

Negatieve correlatie bitcoin en dollar

Er is een omgekeerde correlatie zichtbaar tussen bitcoin en de DXY. In de afgelopen jaren zagen we heel duidelijk dat wanneer de DXY in een neerwaartse beweging was, de bitcoin koers een opwaartse beweging liet zien. En dat is andersom ook het geval, getuige het afgelopen jaar.

Doordat de dollar stijgt is het voor investeerders aantrekkelijker en veiliger om hun waarde in dollars te behouden in plaats van aandelen, cryptocurrency en andere activa. De enige uitzondering zijn obligaties op basis van de Amerikaanse dollar, investeerders kiezen liever voor de veiligheid van een obligatie van de Amerikaanse overheid dan voor meer risicovolle investeringen.

Die negatieve correlatie kun je op Tradingview bekijken door de indicator Correlatie Coefficiënt te gebruiken.

De dollar en de bitcoin koers bewegen dus in omgekeerde richting. Met name de wekelijkse correlatiecoëfficiënt tussen BTC en USD daalde vandaag tot 0,87 onder nul.

Bitcoin bevindt zich op onbekend terrein. Het is nog niet eerder voorgekomen in de geschiedenis van bitcoin dat de dollar meer waard was dan de euro.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.