Donateur geeft 3 miloen dollar in crypto aan het Oekraïense leger

Na de Russische invasie in Oekraïne hebben NGO’s en vrijwilligersgroepen in het land meer dan 4 miljoen dollar aan crypto-donaties opgehaald. Eén gulle gever was verantwoordelijk voor meer dan 3 miljoen dollar. Andere pro-Oekraïense organisaties hebben ook een oproep gedaan voor donaties in crypto, waaronder een NFT-collecte.

De donaties

Elliptic meldt dat één NGO (Niet-Gouvernementele Organisatie) op de dag van de aanval al meer dan 675.000 dollar in bitcoin ophaalde. Een dag later had het al meer dan 3,4 miljoen dollar ontvangen – waarvan meer dan 3 miljoen door één enkele donor.

Het totale bedrag wat sinds de invasie is opgehaald, komt daarmee op meer dan 4 miljoen dollar te staan. In euro’s staat dat gelijk aan meer dan 3,57 miljoen.

Bron: Elliptic

Elliptic deed de afgelopen 10 jaar al eerder onderzoek naar de rol van vrijwilligersgroepen in het Russisch-Oekraïense conflict. De organisatie meldt dat deze groepen vaak nauw verbonden zijn met de Oekraïense regering. ‘Deze groepen worden gefinancierd door particuliere donoren, die bankoverschrijvingen en betalingsapps gebruiken om miljoenen dollars te doneren’, meldt Elliptic.

‘Crypto zoals bitcoin hebben zich ook ontwikkeld als een belangrijke alternatieve financieringsmethode. Zij maken snelle, grensoverschrijdende donaties mogelijk, die financiële instellingen omzeilen die betalingen aan deze groepen zouden kunnen blokkeren.’

Oproep voor NFT-donaties

Elliptic meldt ook dat andere pro-Oekraïense organisaties oproepen deden voor donaties in crypto. Hierin werd ook gevraagd voor onder andere een NFT-collecte. De oprichters (niet geverifiëerd) van deze organisaties beweren dat de winst zal worden gedoneerd aan Come Back Alive, een organisatie die het Oekraïense leger helpt door middel van crowdfunding. Come Back Alive accepteert al crypto in de vorm van een donatie sinds 2018. Zij waren er dus al vroeg bij.

CNBC meldt dat een andere groep, de Cyber Alliance, het afgelopen jaar bijna 100.000 dollar ontving in bitcoin, litecoin, ethereum en een mix van stablecoins. Elleptic zegt dat deze groep zich al sinds 2016 beziggehoudt met cyberaanvallen tegen Russische doelwitten.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Drie miloen? Om naar de Russen te gooien?

    27 februari 2022