Crypto miljardair wil recordbedrag van één miljard dollar doneren aan Amerikaanse presidentskandidaat in 2024

Geld geeft je de vrijheid om te doen wat je wil, waaronder astronomische bedragen doneren aan Amerikaanse presidentskandidaten. Dat is precies wat Sam Bankman-Fried, de CEO van cryptobeurs FTX wil doen.

Minimaal 100 miljoen dollar

Als de Verenigde Staten in 2024 naar de stembureaus gaan om hun volgende president te kiezen, zal een grote naam in crypto zowaar een aanzienlijke impact kunnen hebben op het politieke landschap van het land. De multimiljardair heeft zijn zinnen nu al gezet op verkiezingen. Hij was deze week te gast bij de podcast What is your problem? en hier zei Bankman-Fried dat hij mogelijk tot 1 miljard dollar zal doneren bij de komende presidentsverkiezingen.

Hij heeft een ondergrens en een bovengrens ingesteld, meer dan 100 miljoen dollar met een zacht plafond van 1 miljard dollar. Met een zacht plafond bedoelt hij dat het onder de juiste omstandigheden ook meer kan zijn.

“Ik zou het vreselijk vinden om een ​​​​hard plafond te stellen, want wie weet wat er tussen nu en dan zal gebeuren?”

Doneert doorgaans aan Democraten

Sam Bankman-Fried is 30 jaar, stemt doorgaans op de Democraten en doet veel aan filantropie. Hij was tijdens de Amerikaanse presidentiële verkiezingen van 2020 een van de 20 grootste donoren van Joe Biden. Hij gaf maar liefst 5,2 miljoen dollar om Biden te helpen de voormalige president Donald Trump te verslaan.

Over de verkiezingen in 2024 zegt hij dat het werkelijke bedrag berekend wordt op basis van de kandidaten en hun platforms, eraan toevoegend dat het exacte aantal “afhangt van wie waar en voor wat werkt”.

Er werd hem ook gevraagd of hij bereid zou zijn om 1 miljard dollar te doneren aan een eventuele herverkiezingscampagne van Donald Trump, de crypto-miljardair zei hierop dat het fatsoenlijk is om er op zijn minst naar te kijken.

Politiek nog zwevend

Bankman-Fried is naar meer dan 20 miljard dollar waard, hij beweert dat hij al meer dan 200 miljoen dollar aan verschillende goede doelen heeft gedoneerd. Hij zegt dat zijn politieke affiniteit niet in steen gebeiteld is. Zijn politieke opvattingen blijven bewegen en ontwikkelen en dat betekent ook dat het niet 100% zeker is dat hij een democratische presidentskandidaat zal steunen. Dat hangt volgens hem allemaal af van “het reilen en zeilen op het bredere politieke toneel.”

Record keer vijf

Als hij werkelijk een miljard dollar zou doneren, dan zou dit volgens Alex Baumgart een klasse apart zijn. Baumgart is een onderzoeker van de website OpenSecrets, zij houden campagnefinanciering en lobbygegevens bij. Een miljard dollar is met een factor vijf groter dan de grootste individuele donatie ooit gedaan.

Sheldon en Miriam Adelson, die in 2020 218 miljoen dollar hebben uitgegeven, zijn tot nu toe de grootste individuele politieke donoren in de Verenigde Staten.

Dit jaar heeft Bankman-Fried ten minste 20 miljoen dollar uitgegeven om Democratische congreskandidaten te steunen die hebben toegezegd de Amerikaanse regering onder druk te zetten om te investeren in het voorkomen van de volgende wereldwijde gezondheidscrisis.

Effectief altruïsme

Bankman-Fried is een voorstander van effectief altruïsme, een utilitair wereldbeeld waarbij men zoveel mogelijk geld probeert te verdienen om het vervolgens te kunnen doneren.

Forbes maakte onderstaand portret van Bankman-Fried waar ook zijn ideologie wordt uitgelegd.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Slechte zaak natuurlijk dat individuen zoveel invloed op de politiek kunnen hebben.
    Dat hij Biden, de kandidaat van mandates en verplichtingen (verplichte mondkapjes, verplichte vaccinaties, lockdowns), en tegenstander van ‘free speech’ steunde ipv een kandidaat die burgers meer vrijheid en rechten wil geven, spreekt ook niet voor hem.

    27 mei 2022

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.