Door een typfoutje 10 keer minder belasting over crypto in India

Stel je voor dat de belasting over crypto al rond de 30% zit en je daarnaast 1% per crypto-transactie moet betalen. In India wordt dit werkelijkheid vanaf 1 juli, maar het leek ineens iets minder hoog uit te vallen. Er stond namelijk een tikfout op de website van de Dienst Inkomstenbelasting.

Hoge belasting over crypto

We hebben geluk in Nederland als het gaat om crypto belasting. We betalen hier maar een fractie van wat investeerders in India betalen. Daar zit het als volgt in elkaar:

Vanaf 1 april wordt daar 30% belasting over crypto (en NFT’s) betaald. Dit is belasting die wordt afgetrokken van winstgevende transacties. Dat kan je gerust belachelijk noemen, want deze 30% belasting is namelijk nog hoger dan de belasting op wedden, gokken en loterijen. Dit wordt ‘maar’ met 28% belast.

Zelfs na een stormvloed aan kritiek heeft het land niet besloten om deze belasting terug te draaien. Sterker nog, er kwam zelfs nog 1 procent bij. Deze wordt niet geheven over winstgevende transacties, maar over àlle transacties.

Bronbelasting

Die laatste 1% belasting over alle transacties noemt men Tax Deducted at Source (TDS). Dus bij elke trade die je maakt, wordt er 1% betaald aan de belasting, en van alle winst die je daarvan overhoudt, wordt nog eens 30% betaald. Ja, echt waar.

Dit percentage van 1% TDS was tijdelijk gewijzigd naar 0,1%, maar dit is inmiddels rechtgezet, zo meldde de dienst Inkomstenbelasting op woensdag. Dit is maar één tiende van de daadwerkelijke TDS.

Gemixte gevoelens

Als je crypto zo flink gaat belasten, is het logisch dat er weerstand komt. Toen India deze belastingen bekend maakte in februari, waren investeerders zowel blij als boos over de hoge belasting.

Een gereguleerde cryptomarkt zorgt aan de ene kant dat het niet zo makkelijk verboden wordt. Maar aan de andere kant is 30% belasting op winst van gigantische proporties. Daar moet dan nog die extra 1% bijkomen.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.