Analyse: Bitcoin stabieler dan aandelenindex Dow Jones
De afgelopen maanden leken de grote aandelenindexen en bitcoin hetzelfde lot te moeten ondergaan. Als Centrale Banken boe zeggen, dan dalen de koersen. De inflatie en renteverhogingen zorgden voor een grote correlatie tussen bitcoin en aandelen. Maar dat lijkt te veranderen.
Geloof het of niet, de koers van bitcoin wordt steeds minder beweeglijk (volatiel) ten opzichte van de aandelenkoersen. Is de correlatie voorbij en kan bitcoin zich eindelijk loskoppelen van de traditionele markt?
Centrale Banken hebben markt gebroken
Analist Zerohedge zegt dat de Amerikaanse Centrale Bank de markt gebroken heeft.
Met name op vrijdag 7 oktober was de Dow Jones-index volatieler dan Bitcoin. De Dow Jones volgt de 30 grootste industriële aandelen, dit zorgt normaal voor een stabiele opwaartse koers.
Bitcoin stabiel in brandende wereld
De westerse wereld brandt, dat voelen we in onze portemonnee, zien we aan de Russische invasie van Oekraïne en horen we door de politieke polarisatie. Dat bitcoin onder deze omstandigheden stabieler is dan een van de grootste aandelenindexen van de wereld, is veelzeggend.
Het laat zien dat bitcoin als belegging volwassen wordt. Althans, bitcoin staat bekend als zeer volatiel en lijkt hiermee voorlopig de monden van criticasters te snoeren (zul je net zien dat de bitcoin koers de komende week 20% daalt).
Voorstanders van bitcoin zeggen al langer dat de volatiliteit afneemt als de acceptatie toeneemt. De periode is wellicht te kort, en het moment te voorbarig, maar het lijkt of ze gelijk krijgen.
Volatiliteit Bitcoin en Dow Jones
Hieronder twee grafieken, de eerste is van de Dow Jones en de tweede is Bitcoin. Onder elke grafiek word de indicator Sigma Spikes gebruikt. Deze is ontwikkeld door Adam H Grimes en als je hier meer over wil lezen, dan raden we je zijn uitleg aan. Wat je voor nu moet weten is dat Sigma Spikes heel nauwkeurig aangeeft of iets wel of niet volatiel is.
Dit is de koers van de Dow Jones-index. De balken onderaan zijn Sigma Spikes en geven de volatiliteit weer. Eind 2020 en nu laten enorme pieken zien, het verschil is dat groen een koopmoment aangeeft en rood een verkoopmoment.
Over het algemeen heeft bitcoin in het verleden te kampen gehad met veel volatiliteit. Normaal gesproken zijn traditionele financiële markten stabieler.
De verschuiving in volatiliteit kan worden toegeschreven aan het feit dat bitcoin herstellende is van de crash van zijn hoogste koers ooit, tot dit niveau. Het lijkt of bitcoin een stevige bodem rond de 20.000 dollar probeert te maken.
De rode pieken van de Dow Jones zijn veel hoger dan die van Bitcoin. Nogmaals, dit is indrukwekkend. Speculatieve investeringen worden zijn afhankelijk van hoe sterk of hoe zwak de dollar is.
Sterke dollar, sterke bitcoin?
Hoe zwakker de dollar, hoe beter de koersen gedijen. Hoe sterker de dollar, des te minder nut het heeft om te gokken met je geld. De rente van de Amerikaanse Centrale Bank wordt al maanden achtereen opgeschroefd, dit maakt de dollar duurder en dus sterker. Het tijdperk van gratis geld lijkt hiermee ten einde.
Vanaf de zomer tot september zat bitcoin in een kanaal waarvan de boven- en onderkant 27% van elkaar verschillen. Maar in september is het kanaal een stuk nauwer geworden. Het verschil tussen top en bodem is ‘maar’ 9,5%.
Deze week staat er veel op de agenda’s van de Centrale Banken. Ook wordt er vele nieuwe economische data gedeeld. We zijn benieuwd of bitcoin zich staande weet te houden, en hoe zich dit verhoudt tot de aandelenmarkt.