Drie jaar jubileum: tientallen miljoenen winst voor El Salvador vanwege Bitcoin
El Salvador viert feest! Het is namelijk precies drie jaar geleden dat het land Bitcoin officieel als wettig betaalmiddel heeft omarmd.
Op 7 september 2021 zette El Salvador een grote stap: het werd het eerste land ter wereld dat Bitcoin als officieel betaalmiddel erkende. Het idee hierachter? Meer mensen toegang geven tot financiële diensten, snellere en goedkopere internationale betalingen mogelijk maken en het land aantrekkelijker maken voor financiële innovatie.
Bitcoin-experiment werpt vruchten af
President Nayib Bukele maakte destijds een gedurfde keuze door Bitcoin te omarmen. Volgens Alex Momot, CEO van crypto-handelsplatform Peanut Trade, was El Salvador daarmee een pionier. ‘Ze hebben risico’s genomen en iets totaal nieuws geprobeerd. Hoewel het nog te vroeg is om te zeggen dat álle aspecten succesvol zijn, heeft het land zeker al voordelen gezien.’
El Salvador in de plus
Sinds 2021 koopt El Salvador dagelijks 1 Bitcoin. Met die strategie heeft het land nu een winst van maar liefst 31 miljoen dollar, blijkt uit cijfers van de website Nayib Bukele Portfolio Tracker.
Gemiddeld betaalde El Salvador 43.877 dollar per Bitcoin. Op het moment van schrijven is de prijs van 1 Bitcoin zo’n 54.300 dollar. Volgens Momot is de keuze om Bitcoin te adopteren in economisch opzicht dus zeker de moeite waard geweest, ondanks de aanvankelijke kritiek.
‘Elke financiële winst maakt Bukele’s positie sterker,’ zegt Momot. ‘Het is nu duidelijk dat zijn gedurfde crypto-experiment vruchten begint af te werpen.’
El Salvador bezit in totaal 5.865 Bitcoins, wat bij de huidige koers neerkomt op meer dan 318 miljoen dollar. Dit staat allemaal keurig vermeld op de website van de nationale schatkist.
Toen het tegenzat
Bukele kreeg in eerste instantie veel kritiek, vooral toen Bitcoin flink daalde na het record van 69.000 dollar in november 2021. De crash van het FTX-platform zorgde ervoor dat de waarde van Bitcoin zelfs zakte naar 16.000 dollar, waardoor El Salvador’s investeringen flink in de min stonden.
Veel crypto-investeerders dachten dat El Salvador’s stap een domino-effect zou hebben, maar dat bleek anders te lopen. Tot nu toe is er maar één ander land dat Bitcoin als wettig betaalmiddel heeft ingevoerd: de Centraal-Afrikaanse Republiek, die dit in april 2022 deed.
Grotere economieën blijven echter huiverig. Momot legt uit: ‘Hoe groter het land, hoe kleiner de kans dat ze zo’n risico nemen. Grotere economieën zijn vaak afhankelijk van internationale geldschieters, en die zien Bitcoin-adoptie niet zitten.’
Kortom, El Salvador loopt voorop, en hoewel nog niet iedereen volgt, begint het experiment met Bitcoin in ieder geval financieel zijn vruchten af te werpen.