Drie redenen waarom Bitcoin vandaag hard in waarde daalde

De Bitcoin koers kelderde in de nacht van donderdag op vrijdag binnen 10 minuten met 8 procent. Op het moment van schrijven staat de koers van 26.540 dollar op de borden; maar de vraag is natuurlijk waarom we zo hard omlaag vielen. Daar zijn een aantal potentiële redenen voor te verzinnen en die gaan we in dit artikel bespreken.

Elon Musk verkoopt zijn Bitcoin

Het eerste gerucht dat mogelijk kan bijdragen aan de explosieve koersdalingen van Bitcoin is dat het SpaceX van Elon Musk zijn Bitcoin verkocht zou hebben. Net als Tesla kocht SpaceX in 2021 Bitcoin en nu denken mensen op basis van een artikel van de Wall Street Journal dat het ruimtebedrijf op de verkoopknop drukte.

De realiteit is echter dat SpaceX heeft besloten om een afschrijving van 373 miljoen dollar in te boeken op hun Bitcoin. Dat betekent niet direct dat ze die ook daadwerkelijk verkocht hebben. Volgens de Wall Street Journal is wel een deel van de Bitcoin verkocht, maar is niet duidelijk om welke aantallen het precies gaat.

Wat dat betreft lijkt het onlogisch dat de daling het gevolg is van de verkopen van Elon Musk.

Stijgende rentes op de obligatiemarkt

Tina Teng van CMC Markets denkt dat de stijgende rentes op de obligatiemarkt in de Verenigde Staten weleens de oorzaak van de ellende kunnen zijn. Staatsobligaties met een lange looptijd zijn in de Verenigde Staten van Amerika aan een opmars bezig. Dat betekent dat investeerders een relatief hoge rente kunnen krijgen op het vastzetten van hun geld voor een periode van bijvoorbeeld 10 jaar.

Dat maakt het minder aantrekkelijk om in meer risicovolle assets als Bitcoin en aandelen te investeren. Deze rentestijgingen zijn natuurlijk het directe gevolg van de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank, die bedoeld waren om de inflatie een klap te geven. Nu lijkt Bitcoin daar opnieuw (net als in 2022) last van te krijgen.

Risico vanuit China

Volgens Markus Thielen van Matrixport is de mogelijke devaluatie van de Chinese yaun ook een groot risico voor Bitcoin. Sterker nog, dit zou volgens hem weleens de reden kunnen zijn voor de daling van de Bitcoin koers die we afgelopen nacht zagen.

“Het grootste macro-risico is een potentiële devaluatie van de Chinese yuan, die op het zwakste niveau sinds 2007 handelt”, aldus Thielen. In augustus 2015 devalueerde China de yuan voor het laatste en daarna viel Bitcoin met 23 procent naar beneden in twee weken tijd.

Vervolgens begon een rally die Bitcoin tot 59 procent boven het niveau van voor de devaluatie optilde. Wat dat betreft is er op dit vlak nog hoop.

Stap over naar BLOX, jouw veilige en voordelige alternatief

Eenvoudig, veilig én voordelig traden? Bij BLOX handel je tegen 0,25% transactiekosten en stort je gratis crypto naar je account. Heb jij nog funds op andere platforms staan? Met de gratis overstapservice van BLOX zet je je coins binnen een paar minuten over. Zo bewaar je al je crypto veilig en overzichtelijk op één plek. Ontdek het in de app!

Stap gratis over op BLOX ➜
Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Nu ca 2,5 jaar geleden heb ik voor €450 crypto gekocht.
  Volgens de meeste analisten zou de koers toendertijd op korte termijn exploderen. Schaarste werkt immers koersopdrijvend.
  Nu is sindsdien de koers aanzienlijk gezakt. De oorlog in Oekraïne was daar grotendeels debet aan.
  En zodra een bekende pief ( bv Elon Musk, joe biden) zoiets zegt als: bitcoin gaat nooit wat worden. Dan dondert de koers weer hard omlaag.
  kortom die zgn analisten kunnen nooit voorspellen of er een oorlog aanstaande is. Of dat een invloedrijk persoon zich negatief uitlaat over crypto.
  Dus volgend mij valt er geen zinnig woord te zeggen over wat de koers gaat doen.

  18 augustus 2023
  • Klopt helemaal, G.N. Aan al die voorspellers en zgn. analisten hoef je geen waarde meer te hechten. En al die Technische Analyses zijn altijd gebaseerd op gegevens uit het verleden en hebben geenszins meer een voorspellende waarde, voor zover ze die ooit hebben gehad. De mislukte recente halving van Litecoin heeft dat ook maar weer eens bewezen. De hoop is nu gevestigd op de halving van Bitcoin in april 2024. Ik ga nu niks in paniek verkopen; laat maar lekker staan in de hoop op enig herstel.

   18 augustus 2023
 • Een maffia kliek van grote pensioenfondsen en Asset Management bedrijven (gezamenlijke waarde 120-160.000 mrd. heeft gisteravond om 23.40 Nederlandse tijd (17.40 in New York) een immense en vijandige verkoop transactie uitgevoerd t.w. 100 mrd (10% van de totale crypto market cap. van 1.000 mrd USD) van 27.700 naar 24.250 USD in nog geen kwartier tijd.
  https://time.is/UTC+2
  Het verlies dat zij eventueel leden sinds hun aankoop (20/21 juni) voor 26-28.000 compenseerden zij met her-aankoop een uur later diezelfde avond voor een 10 % lagere prijs over de ruggen van vele miljoenen individuele kleine spaarders.
  Ook een middelgrote individuele speler Michael Saylor Microsystems verloor 10 % na zijn eerdere aankoop van honderden miljoenen USD Bitcoin.
  Agressieve Pensioenfondsen en Asset management bedrijven gedragen zich, net als de Marxistische overheden in Amerika en Europa, vijandig tegenover de honderden miljoenen kleine individuele spaarders actief in de crypto currency wereld.

  18 augustus 2023

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.