Duitsland publiceert eerste belastinggids voor crypto: verkoop ETH en BTC is belastingvrij

Tijdens de dip gaat het reguleren nog steeds door. Het Duitse ministerie van financiën publiceerde namelijk een zogenaamde ‘BMF-brief’ waarin staat hoe je de inkomstenbelasting kan regelen van crypto. Het is voor het eerst dat zo’n informatie vrijkomt over cryptocurrency.

Wat is deze brief?

Het ministerie van financiën omschreef de brief als ‘een juridisch veilige en eenvoudig toepasbare begeleiding over de behandeling van de inkomstenbelasting van virtuele valuta en andere tokens’, zo staat op de website van het federaal ministerie van Financiën.

‘In deze brief staan vraagstukken over crypto die worden uitgelegd en ingedeeld volgens de wet op de inkomstenbelasting. Hierin staat niet alleen informatie over het handelen in crypto, maar het ministerie gaat zelfs over tot de inkomstenbelasting voor het minen, staken, lenden, hard forks, airdrops, utility- en security-tokens en werknemersinkomen.’ Ze zijn dus goed op de hoogte.

Na een jaar is de verkoop van BTC en ETH belastingvrij

Een opmerkelijke beslissing in de brief, is dat de grootste twee munten na een jaar zonder belasting verkocht mogen worden. “Voor particulieren is de verkoop van gekochte bitcoin en ether na een jaar belastingvrij”, vertelde parlementair staatssecretaris Katja Hessel. Maar deze brief is niet alomvattend is voor de toekomst. Er kunnen nog dingen veranderen.

“Natuurlijk is de aanstaande officiële publicatie van de BMF- brief niet het einde van onze discussie over het onderwerp, maar een tussenresultaat. De snelle ontwikkeling van de ‘cryptowereld’ zorgt ervoor dat we niet zonder onderwerpen komen te zitten. Er loopt al een aanvullende brief over de verplichtingen tot medewerking en registratie.”

Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de brief; deze is hier te lezen. Daarvoor moet je wel een goed woordje Duits spreken, of een goed vertaalprogramma raadplegen.

Duitsland is #1 in crypto

Duitsland is volgens Coincub het cryptoland nummer één van de wereld. Het land scoort zelfs beter dan El Salvador dat bitcoin als wettig betaalmiddel accepteert.  Dat komt omdat cryptobeleggingen in Duitsland al deel uitmaken van de binnenlandse spaarsector.

Daarnaast is het land de nummer één met het aantal bitcoin nodes en is het beleid omtrent belasting was al progressief, maar het ministerie van financiën doet daar nog een schepje bovenop.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.