Duitsland rekent geen belasting op bitcoins die gebruikt worden voor betalingen

Het Duitse Ministerie van Financiƫn heeft besloten geen belasting te rekenen over bitcoins, zolang deze worden gebruikt als betaalmiddel. Dit heeft het ministerie op 27 februari bekend gemaakt. Het besluit is genomen op basis van een eerdere uitspraak van het Europese Hof van Justitie uit 2015.

Cryptocurrencies als wettig betaalmiddel

Opvallend is dat bitcoins in de ogen van het Ministerie nu worden beschouwd als wettig betaalmiddel. Op de tweede pagina van het document kunnen we het volgende vinden (vertaald door redactie):

“Het gebruik van bitcoin wordt gelijkgesteldĀ met het gebruik van conventionele betaalmiddelen, op voorwaarde dat het geen ander doel dient dan een zuivere betaling. Bitcoins die worden gebruikt als betaalmiddel zijn daarom niet belastbaar.”

In het nieuwe document dat het ministerie heeft gepubliceerd staan ook andere maatregelen. Zo hoeven ook miners geen belasting te betalen over hun verdiensten, aangezien zij op vrijwillige basis worden betaald.

Exchanges en belasting

Het Duitse Ministerie van Financiƫn schrijft ook over belasting voor bitcoin handelsplatformen. Deze platforms kunnen vrijstelling van belasting krijgen wanneer zij dienen als tussenpersoon op eigen naam in de aan- en verkoop van bitcoins. Tot slot kunnen we verderop in het document vinden dat de nieuwe regeling ook voor andere cryptocurrencies geldt, wanneer deze alleen voor betalingen worden gebruikt.

Duitsland neemt hierbij een andere positie in dan bijvoorbeeld de Amerikaanse regering, die de bitcoin enkel beschouwt als vermogen.Ā Het beschouwen van bitcoins als wettig betaalmiddel daarentegen kan een belangrijke stap zijn voor de verdere acceptatie van bitcoins en cryptocurrencies in het algemeen. Dit kan ook voor andere Europese landen de aanleiding vormen om het belastingstelsel ten aanzien van bitcoins te herzien.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.