Duitsland en Amerika delen koppositie als meest crypto-vriendelijke landen ter wereld

Duitsland en Amerika zijn volgens Coincub de meest crypto-vriendelijke landen ter wereld. Ieder kwartaal stelt Coincub een ranglijst op, waarbij het landen in negen verschillende categorieën met elkaar vergelijkt. Hierbij kijkt het onder andere naar de overheid, financiële dienstverlening, adoptie onder de bevolking, belasting en educatie.

Duitsland zet met nieuwe belastingwet grote stap

Dit kwartaal heeft Duitsland een sprong gemaakt vanwege een nieuwe belastingwet. Duitsland heeft sinds kort namelijk een nul-belasting beleid op vermogenswinst op crypto, als de investeerder in kwestie deze langer dan één jaar in bezit heeft. Daarmee erkent Duitsland als het ware de functie van crypto als spaarmiddel. Een interessante stap van de overheid, aangezien bitcoin als spaarmiddel wel degelijk concurreert met de euro.

Zeker nu de inflatie in de Eurozone extreem hoog is, kan de euro het lastig krijgen met de concurrentie in de vorm van de absolute schaarste van bitcoin. De nieuwe wet laat in ieder geval zien dat Duitsland niet bang is voor innovatie. En blijkbaar erkent het ook de voordelen van bitcoin voor de bevolking. Enkele jaren geleden hadden we niet durven dromen dat overheden bitcoin op deze manier zouden behandelen.

Bitcoin is immers bedacht als reactie op het traditionele financiële systeem. Een systeem waarin geldcreatie centraal staat. In die zin vormt bitcoin wel degelijk een bedreiging voor het overheidsmonopolie op geld. Maar dat is iets waar ze zich in Duitsland op dit moment blijkbaar geen zorgen over maken. Wat ons betreft een mooie ontwikkeling.

Het uitvoerend bevel van Joe Biden

Amerika doet het goed in de nieuwe ranglijst van Coincub vanwege het uitvoerend bevel van president Joe Biden. Met het uitvoerend bevel wil Biden zo snel mogelijk in kaart brengen op welke manieren bitcoin en de crypto-industrie de positie van de Verenigde Staten op het financiële wereldtoneel kan verbeteren. Dankzij het uitvoerend bevel van Joe Biden kunnen we waarschijnlijk op relatief korte termijn nieuwe wetgeving verwachten vanuit de Verenigde Staten.

Wetgeving die hard nodig is om de Wilde Westen reputatie van de crypto-industrie te verbeteren. Beter toezicht en duidelijke regels kunnen het laatste zetje zijn dat bitcoin en de rest van de industrie nodig hebben om het vertrouwen van het publiek te winnen.

Ook de beslissing van Fidelity om bitcoin exposure een onderdeel te maken van Amerikaanse pensioenfondsen heeft de Verenigde Staten goed gedaan volgens Coincub. Hierbij werden door Coincub ook parallellen getrokken met het Duitse Sparkasse, dat het voor 50 miljoen Duitsers mogelijk maakt om direct bitcoin te kopen via hun bankrekeningen.

Zwitserland op plek drie

Het neutrale Zwitserland staat op plek drie op de lijst van Coincub. Dat heeft met name te maken met de interessante ontwikkelingen in Lugano. Daar is bitcoin namelijk erkend als wettig betaalmiddel. Dat maakt het voor inwoners van dit gebied mogelijk om alledaagse betalingen, waaronder belastingen en andere gemeentelijke zaken, met bitcoin te betalen.

Daarnaast is Zwitserland het thuis van meer dan 1000 blockchain en crypto-bedrijven en herbergt het land veel Bitcoin nodes en ATMs. Zwitserland mag zich volgens Coincub dan ook met recht een crypto-vriendelijke staat noemen. Op plek vier vinden we Singapore terug, dat vorig jaar nog op de eerste plek stond. Die terugval heeft te maken met de strengere regels vanuit de financiële toezichthouder en de centrale bank van Singapore.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.