Duitse minister van Financiën: ‘Facebook mag niet concurreren met de euro’

Op dinsdag 16 juli moest Facebook zich verantwoorden tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat. Maar ook Europese overheden maken zich zorgen over Libra, de digitale valuta van Facebook. De meest recente tegenstander is Olaf Scholz, de minister van Financiën van Duitsland.

In navolging van andere politici wereldwijd heeft hij zich openlijk uitgesproken tegen libra. Daarnaast roept hij regelgevers op om het Libra-project uitgebreid te onderzoeken.

‘Het uitbrengen van een eigen valuta behoort niet tot de taken van een organisatie. Dit is namelijk de taak van een soevereine staat,’ aldus Olaf Scholz.

‘Euro blijft betaalmiddel binnen euro-zone’

Schholz richtte zich met name op de verhouding tussen de euro en de libra. Hij vindt dat libra geen plek moet krijgen in de Europese monetaire unie. ‘De euro is en blijft het enige wettelijke betaalmiddel binnen de euro-zone,’ waarschuwt Scholz.

De uitspraken van Scholz liggen op één lijn met die van de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire. Hij zei destijds: ‘Libra als soevereine valuta, geen sprake van. Het kan en het mag niet gebeuren.’

Libra lijnrecht tegenover de Amerikaanse Senaat

De hoorzitting van Facebook op 16 juli was daarnaast het gesprek van de dag. David Marcus is de eindverantwoordelijke voor Calibra, de bijbehorende wallet van libra. Daar ging het eigenlijk vooral over (het gebrek aan) vertrouwen en over privacy issues. Republikein Martha McSally:

‘Ik vertrouw Facebook niet, en dat komt omdat zij herhaaldelijk de privacy van haar gebruikers schenden. Het belangrijkste issue is vertrouwen.’

David Marcus ging daarna in op de belangen van Libra en Calibra. Volgens hem moet de Amerikaanse overheid wel meegaan met libra. Anders kunnen andere cryptocurrency’s zoals bitcoin de dominantie van de dollar bedreigen:

‘Ik geloof dat als America de innovatie in digitale valuta en betalingen niet leidt, anderen dat wel doen. Als het land nalaat om actie te ondernemen, zien we binnenkort een andere valuta onder controle van anderen. Deze waarde verschilt dan dramatisch van die van ons.’

Marcus probeert hiermee de Amerikaanse Senaat gerust te stellen: libra is volgens hem een middel om de Amerikaanse dollar veilig te stellen. Dat staat lijnrecht tegenover de belofte die bitcoin en andere cryptocurrency’s maken, een digitale decentrale valuta die volledig losgekoppeld is van een centrale overheid.

Steeds meer politici mengen zich in de discussie over libra. De vraag is dan eigenlijk ook: gaat de libra wel ooit gelanceerd worden? Of strandt het ambitieuze plan bij het whitepaper? We houden de ontwikkelingen voor je in de gaten!


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.