Duitsland introduceert wetgeving voor uitgifte van ‘crypto-aandelen’

Duitsland stond wereldwijd al bekend als een crypto-vriendelijke staat, maar daar doet het deze week nog een schepje bovenop. Het Duitse Ministerie van Financiën kondigt namelijk de zogenaamde Future Financing Act aan. Nieuwe wetgeving die het onder andere mogelijk moet maken om een crypto-aandeel uit te geven.

Wat is het doel?

Met de nieuwe financiële wetgeving wil Duitsland er alles aan doen om zoveel mogelijk veelbelovende technologie richting het land te trekken. Door het voor startups en bestaande techbedrijven interessant te maken om zich in Duitsland te vestigen, moet het land in ieder geval het epicentrum van de techwereld in Europa worden.

“We willen dat Duitsland de primaire locatie voor startups en groeibedrijven wordt. Dat is waarom we de toegang tot de kapitaalmarkt vergemakkelijken en het eenvoudiger willen maken om kapitaal op te halen. Kleine en middelgrote bedrijven zullen hier ook van profiteren”, aldus Christian Lindner, de huidige Minister van Financiën van Duitsland.

De nieuwe wetgeving in Duitsland opent ook de poorten voor zogenaamde crypto-aandelen. Zodra de nieuwe wetgeving van kracht is kunnen bedrijven ervoor kiezen om traditionele papieren aandelen uit te geven of kiezen voor een digitale variant.

Een stap vooruit

Patrick Hansen, een crypto-influencer die met name de stappen van de Duitse overheid in de gaten houdt, is razend enthousiast over deze beslissing van de overheid van onze oosterburen. “Het uitgeven van getokeniseerde obligaties en bepaalde fondsen is al mogelijk onder de bestaande Duitse wetgeving. Aandelen zijn de volgende grote stap voorwaarts”, zo laat Hansen weten.

In principe lijkt het niet uit te maken welke blockchain partijen gebruiken om hun aandelen op uit te geven. Er moet simpelweg aan een aantal voorwaarden worden voldaan om aandelen te mogen uitgeven.

Aandelen op de blockchain kan het kopen en verkopen van aandelen in theorie efficiënter maken. In het huidige systeem zitten er vaak minimaal drie partijen tussen aandeelhouders en bedrijven in. Door aandelen op de blockchain uit te geven kan er in potentie een directe relatie ontstaan tussen bedrijven en hun aandeelhouders.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.