John McAfee gearresteerd en aangeklaagd wegens belastingontduiking en promotie ICO cryptocurrency’s

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft John McAfee beschuldigd van belastingontduiking, en de SEC heeft hem aangeklaagd omdat hij 21 miljoen dollar heeft verdiend aan ICO’s.

John McAfee is gearresteerd en wacht in Spanje op uitlevering aan de Verenigde Staten.

Dertig jaar gevangenisstraf mogelijk

Vandaag heeft Justitie een aanklacht van 15 juni publiekelijk gemaakt, hierin wordt beweerd dat de McAfee cryptocurrency en andere activa op rekeningen in naam van anderen heeft verborgen. Als hij wordt veroordeeld, riskeert hij tot 30 jaar gevangenisstraf.

Kort voor de aankondiging diende de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een civiele klacht in bij de US District Court tegen John McAfee, waarin staat dat hij in het geheim meer dan 23 miljoen dollar verdiende voor het promoten van zeven ICO’s.

In de aanklacht staat ook dat McAfee geen belasting heeft betaald van 2014 tot 2018.

Acht ICO’s gepromoot

De civiele rechtszaak, waarin ook de ex-CEO van Team McAfee (en lijfwacht) Jimmy Watson wordt genoemd, staat verder dat McAfee acht tokens heeft gepromoot zonder te onthullen dat hij hiervoor betaald krijgt. Hij werd voor 7 van deze tokens wel betaald.

Alles bij elkaar hebben die zeven ICO’s 41 miljoen dollar opgehaald. Daarvan ontving McAfee 11,6 miljoen dollar in bitcoin en ether, plus 11,5 miljoen dollar van de eigen tokens van de zeven projecten. Watson verdiende 316.000 dollar door de tokens snel te verkopen nadat ze geshilled werden door McAfee.

Tweets waren betaalde promotie

Volgens de SEC loog McAfee tegen investeerders over zijn rol bij deze projecten:

‘McAfee beweerde ten onrechte een investeerder en/of technisch adviseur te zijn toen hij verschillende ICO’s aanbeval, waardoor de indruk werd gewekt dat hij deze bedrijven had doorgelicht, dat ze profiteerden van zijn technische expertise en dat hij bereid was zijn eigen geld te investeren in de ondernemingen. In werkelijkheid waren de tweets van McAfee betaalde promoties vermomd als neutraal investeringsadvies.’

De SEC vraagt de rechtbank om McAfee en Watson te bevelen ‘alle onrechtmatig verkregen winsten die ze hebben ontvangen als gevolg van de hierin vermeende schendingen te vereffenen en civiele geldboetes’. Het is ook bedoeld om McAfee permanent te beletten deel te nemen aan de verkoop van digitale activa of om ooit te dienen als directeur of functionaris van een bedrijf dat geregistreerde effecten aanbiedt.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.