ECB-bankier maakt zich zorgen over Europese bankensector
Vicepresident Luis de Guindos van de Europese Centrale Bank (ECB) zegt dat het einde van de campagne van renteverhogingen in zicht is, maar dat de hogere rente mogelijk voor stress zorgt binnen de bankensector. Sinds afgelopen juli verhoogde de ECB de rente met een totaal van 3,75 procent. Daarmee zijn we er nog niet, want na de laatste renteverhoging van 0,25 procent beloofde het nog een aantal kleine renteverhogingen.
“We zitten in de laatste fase van ons plan om het monetair beleid te verscherpen. Dat is waarom we ervoor kiezen om met stappen van 0,25 procent terug te keren naar de normaliteit”, aldus De Guindos.
Wat is het probleem?
Het probleem volgens De Guindos is dat de hogere rentes het voor sommige partijen moeilijker kan maken om hun schulden terug te betalen. Dat kan ertoe leiden dat banken te maken krijgen met een hogere mate van partijen die hun schulden niet terug kunnen betalen.
Op dit moment is daar echter nog geen sprake van. Er zijn misschien wel meer partijen die in de problemen raken, maar daar wegen de hogere marges tegenop. “Op het moment compenseren de verbeteringen in de marges ruimschoots voor de potentiële verliezen als gevolg van partijen die hun schulden niet meer kunnen betalen”, aldus De Guindos.
Banken kunnen op dit moment dankzij de hogere rentes ook hoger marges scoren en dus meer verdienen. Volgens De Guindos compenseert dat op dit moment dus nog ruimschoots voor de eventuele extra verliezen die de banken maken als gevolg van partijen die vanwege de hogere rentes hun schulden niet meer kunnen financieren.
“De combinatie van een vertragende economie en renteverhogingen zorgt ervoor dat de kosten voor de banken stijgen en daarmee mogelijk ook het aantal schuldenaren dat de boel niet meer kan betalen”, zo gaat De Guindos verder.
‘Enkele vroege tekenen’
Op dit moment ziet de ECB al “enkele vroege tekenen” van leningen die met een kleine vertraging worden terugbetaald. Dat is een indicatie dat de problemen binnen deze tak van sport in de bankensector kunnen toenemen. “We verwachten geen golf van problemen, maar dit is niet het moment om rustig achterover te blijven zitten”, aldus De Guindos.
Verder waarschuwde hij voor zogenaamde schaduwbanken die “enige spanning” voelen omdat zij vaak met een gigantische hefboom werken en het risico lopen dat de liquiditeit compleet opdroogt als gevolg van de renteverhogingen.
Een schaduwbank is een financiële instelling die bankachtige functies vervult. Deze term zag het levenslicht tijdens de financiële crisis van 2008, toen duidelijk werd dat veel activiteit binnen het financiële systeem buiten het zich van de reguliere bankensector plaatsvonden.
Je moet bij schaduwbanken denken aan beleggingsfondsen, hedgefondsen, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en andere niet-bancaire financiële instellingen. In sommige gevallen werken deze partijen met meer risico, waardoor ze gevoeliger zijn voor het beleid van centrale banken.