ECB creëert geld uit het niets: ‘Long Bitcoin, Short the Bankers’

De Europese Centrale Bank hield gisteren een Q&A op Twitter, iedereen mocht een vraag stellen. De ECB kwam verrassend uit de hoek, althans wat betreft eerlijkheid.

Quantitative Easing

Op een gegeven moment vroeg Twitter-gebruiker Gianluca Nervegna: “Waar komt het geld vandaan voor QE?” QE staat voor Quantitative Easing, dit is een tool voor een centrale bank om op grote schaal aankopen te doen om de economie te stimuleren en de liquiditeit te vergroten.

In het Nederlands kan je dit vertalen naar kwantitatieve versoepeling of kwantitatieve geldverruiming maar in de financiële wereld, ook in Nederland, is quantitative easing gangbaar.

Een centrale bank koopt meestal staatsobligaties of andere financiële instrumenten tijdens quantitative easing. In de afgelopen vier jaar heeft de Europese Centrale Bank bijna 2,7 biljoen euro uitgegeven aan het kopen van obligaties.

En daar gaat de vraag op Twitter over, hoe komt de ECB aan die 2,7 biljoen euro?

Ze stelen ons geld met inflatie

Volgens Peter Praet van de ECB creëren zij het geld gewoon uit het niets! Okay, dat is misschien niet echt een geheim meer. Vrijwel iedereen weet dat banken geld uit het niets kunnen creëren maar het feit dat ze hier zo open en bloot over tweeten, laat zien hoe “onaantastbaar ze zich voelen”, schrijft Anthony Pompliano, van Morgan Creek Digital.

Hij zegt: “Als centrale banken en overheden besluiten om gewoon meer geld bij te drukken, stelen ze rijkdom van de meerderheid van de bevolking en verrijken ze de elites. Volgens het IMF is inflatie een van de belangrijkste oorzaken van inkomensongelijkheid in de wereld.”

“Iedereen die spaargeld heeft, ziet de waarde voor hun ogen verminderen. Elke burger die geen inflatiecorrectie krijgt op zijn salaris, en dus jaar in, jaar uit hetzelfde bedrag op hun rekening krijgen, zien hun koopkracht afnemen. En ten slotte leidt inflatie tot stijgende prijzen voor onroerend goed en die zijn over het algemeen van de elites van een land.”

Pompliano gaat verder: “Als de ECB zo openlijk zegt dat ze geld creëren om activa te kopen, zeggen ze eigenlijk dat ze geld uit niets maken, de rijken profiteren en de gewone man of vrouw wordt genaaid.”

Bitcoin is de oplossing

Hij legt dan ook snel de link naar bitcoin. “Centrale banken kunnen misschien geld blijven drukken, maar dit is niets anders dan Ponzifraude. Mocht dit uitkomen, dan is bitcoin er om uitkomst te bieden. Bitcoin is schaars, en niemand beslist of er meer bijgedrukt wordt. De inflatie is controleerbaar en voorspelbaar.”

“Long bitcoin, short the bankers!”

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.