Angst voor big tech maakt digitale euro noodzakelijk zegt ECB
Een nieuw verslag van de Europese Centrale Bank benadrukt het belang van een digitale euro en waarschuwde dat ‘buitenlandse techreuzen’ digitale valuta niet mogen domineren.
Risico’s voor stabiliteit
De Europese Centrale Bank heeft haar 27 lidstaten gewaarschuwd dat het niet uitgeven van een digitale valuta de euro zou kunnen verzwakken en er zelfs toe zou kunnen leiden dat de EU de controle over haar monetair beleid zou verliezen. Het rapport, getiteld The International Role of the Euro, dringt er bij de leden op aan om aandacht te besteden aan ‘de risico’s voor de stabiliteit die kunnen ontstaan als een centrale bank geen digitale valuta aanbiedt.’
Buitenlandse dreiging
In het document staat een grote kanttekening bij de waarschuwing voor Big Tech. De wereldwijde aantrekkingskracht van een valuta is voornamelijk afhankelijk van ‘fundamentele economische krachten, die digitalisering waarschijnlijk niet zal veranderen.’ Toch gaat een groot deel van de waarschuwing over het gevaar van het libra/diem-project van Facebook (zonder het beestje bij de naam te noemen). Dit soort initiatieven zouden namelijk zowel binnenlandse als grensoverschrijdende betalingen kunnen domineren.
Een paar dagen voordat de ECB dit rapport deelde, zei Lael Brainard van de Amerikaanse evenknie de FED, iets soortgelijks. Brainard waarschuwde voor ‘het risico dat het wijdverbreide gebruik van privégeld voor consumentenbetalingen delen van het Amerikaanse betalingssysteem zou kunnen versnipperen op manieren die lasten met zich meebrengen en de kosten verhogen voor huishoudens en bedrijven.’
Niemand is dol op concurrentie.
Zonder digitale euro geen goed monetair beleid mogelijk
Het ECB-rapport zei dat een particuliere digitale valuta ‘de stabiliteit van het financiële systeem zou kunnen bedreigen.’ Ook staat er in dat ‘zowel particulieren als handelaren kwetsbaar zouden zijn voor een klein aantal dominante aanbieders met een sterke marktmacht.’
Hieruit rolt de conclusie dat een digitale euro dus echt wel wenselijk is. Zonder digitale euro zou ‘het vermogen van centrale banken om hun monetaire-beleidsmandaat en rol als geldschieter te vervullen, zou worden aangetast.’
‘Het uitgeven van een CBDC zou helpen om de autonomie van binnenlandse betalingssystemen en het internationale gebruik van een valuta in een digitale wereld te behouden.’
Privacy waarborgen
Eigenlijk is er in al die jaren niks veranderd, dit zijn dezelfde reacties als die van centrale bankiers en financiële toezichthouders toen Facebook hun plannen voor Libra aankondigden.
Er wordt ook gekeken naar eventuele struikelblokken. Het rapport gaat in op de aantasting van de anonimiteit van de gebruiker. Een digitale euro zou namelijk dezelfde eigenschappen moeten bieden als contante euro’s. Als je je buurman een briefje van 5 geeft, dan komt niemand daar achter. Dat is precies wat de digitale euro ook betoogt.
Zoals te verwachten was, staat in het rapport dat afwegingen tussen bescherming van privacy en openbare veiligheid noodzakelijk zouden zijn.
Een suggestie is om het aantal digitale euro’s van mensen van buiten de EU in te perken. Dit kan een harde limiet zijn, of een limiet gedurende een bepaalde periode. Maar het voegde eraan toe dat dit het nut van een digitale euro ook aantrekkelijk moet zijn voor internationale, grensoverschrijdende betalingen.
Was er maar een digitale munt…
Zo’n beetje elke centrale bank ter wereld stoeit nu met het CBDC-vraagstuk. Allemaal willen ze een digitale versie van hun eigen valuta, al dan niet gebouwd op een blockchain. Maar al die digitale muntjes worden gelimiteerd door het beleid van de uitgevende partij. En zo wordt de concurrentie tussen valuta’s (en hierdoor landen en mensen) in stand gehouden.
Was er maar een digitale valuta, die het individu respecteert, niet buigt voor de wensen van een machtige groep mensen en oog heeft voor privacy.