ECB en Federal Reserve verhogen volgende week waarschijnlijk opnieuw de rente

Voor de Amerikaanse centrale bank staat op 26 juli weer een nieuwe rentevergadering op het programma. Dat is belangrijk voor de Bitcoin koers, omdat deze in 2022 vooral daalde als gevolg van de agressieve renteverhogingen van die Federal Reserve. Op dit verwacht de markt voor 99,8 procent een nieuwe renteverhoging van 0,25 procent voor volgende week woensdag.

Zoals je in de bovenstaande grafiek kunt zien zou die verhoging een Amerikaanse rente van 5,25 tot 5,50 procent opleveren.

Opvallende ontwikkeling

Op zich is dit percentage niet de meest schrikbarende ontwikkeling. Wat we op dit moment namelijk ook zien is dat de verwachtingen voor de rentevergadering van 20 september 2023 ook langzaam richting een nieuwe renteverhoging bewegen.

Renteverwachtingen Amerika. Bron: CME Group

Voor geeft de markt een kans van 18 procent voor een nieuwe renteverhoging op 20 september. Op dit moment verwacht men de eerste renteverlaging pas op 20 maart 2024. Eerder dacht de markt nog dat de Federal Reserve in januari 2024 al op de rem moest trappen.

Ergens is het vreemd dat de markt voor de komende maanden nog zo’n strenge Federal Reserve verwacht. De Amerikaanse inflatie is namelijk al teruggelopen naar 3,0 procent (consumentenprijsindex), terwijl de kerninflatie vorige week binnenkwam op 4,8 procent en de Producer Price Inflation (PPI) zelfs een score van 0,1 procent noteerde.

Verder zijn er een aantal alternatieve inflatiebronnen, zoals Truflation (bovenstaande grafiek), die de inflatie op dit moment al een stuk lager dan 3,0 procent inschatten. Leuk feitje is dat Truflation hun data baseert op miljoenen datapunten die zij dagelijks updaten.

De Federal Reserve daarentegen kijkt voor de inflatie naar betrekkelijk oude data. De consumenteprijsindex van afgelopen week ging bijvoorbeeld over het jaar voorafgaande aan juni 2023. Wat dat betreft zou je kunnen stellen dat de Federal Reserve zijn beleid baseert op basis van de achteruitkijkspiegel.

Om die reden is het niet gek dat we vaak zien dat de Federal Reserve de rentes te lang op een te hoog niveau houdt en daardoor de economie in de problemen brengt. Ook nu zou dat weer zo kunnen zijn, getuige de lage inflatie en het feit dat ze volgende week gewoon weer de rente verhogen.

ECB in de achtervolging

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) komt volgende week waarschijnlijk met een nieuwe renteverhoging. Daarmee zetten ze de achtervolging op de Amerikaanse centrale bank in. De verwachting is dat de ECB komt met een verhoging van 0,25 procent, waardoor onze centrale bank op een rentestand van 4,25 procent uitkomt.

De kans is aanwezig dat Bitcoin op dit moment de druk van deze macro-economische ontwikkelingen begint te voelen. Ondanks al het goede nieuws omtrent de industrie, de Spot Bitcoin ETF aanvraag van BlackRock en de overwinning van Ripple in de rechtszaak tegen de SEC, lukt het de bulls maar niet om nieuwe stijgingen in te zetten.

Op dit moment lijkt de Bitcoin koers zelfs moeite te hebben om de koers van 30.000 dollar te bewaken. Voor de afgelopen 24 uur staat Bitcoin op een daling van 29.817 dollar en voor de laatste zeven dagen gaat het om een daling van 4,92 procent.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor Belgiƫ.