ECB: ‘Niet van plan om een eigen crypto uit te geven’

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft op dit moment geen plannen om een eigen digitale currency uit te geven. Dit blijkt uit een brief van voorzitter Mario Draghi aan het Europees Parlement.

Waarom niet?

De president van de ECB gelooft niet dat de technologie ver genoeg ontwikkeld is voor het gebruik op grote schaal. In de brief vertelt hij dat er nog ‘substantiële ontwikkeling’ nodig is om de blockchain technologie op grote schaal te gebruiken voor betalingen.

De tweede reden heeft te maken met het huidige gebruik van geld. Volgens Draghi gebruiken Europeanen nog veel cash geld. Uit onderzoek van de ECB blijkt dat 78,8 procent van de betalingen nog met papiergeld en muntgeld wordt gedaan. Draghi gelooft dat dit niet snel verandert.

En andere banken?

De ECB gelooft op korte termijn dus niet in het uitbrengen van een eigen digitale currency. Andere centrale banken zijn hier daarentegen wél meer mee bezig. Zo onderzoekt de centrale bank van China momenteel of het mogelijk is om een eigen digitale currency uit te brengen.

De Public Bank of China (PBoC) heeft al ruim 40 patenten uitgebracht voor applicaties om het huidige monetaire stelsel te combineren met de kenmerken van cryptocurrencies. Bekijk hier de plannen van de PBoC. Het is wel aan te raden om Google Translate te gebruiken.

Ook Noorwegen heeft plannen om een soort ‘crypto-kroon’ uit te brengen. Eerder dit jaar heeft de Noorweegse Centrale Bank een rapport uitgebracht die de mogelijkheden van dit een eigen digitale currency beschrijft.

Ten slotte schreven we eerder over de Marshall Eilanden. Deze eilandengroep wil ook een eigen crypto uitgeven. Maar gaat dit ook gebeuren? Dat blijft nog de vraag. Het IMF heeft namelijk onlangs een negatief advies gegeven over dit plan.

Interessante ontwikkeling

Al deze voorbeelden stroken niet met de gedachten van bitcoin: een gedecentraliseerde, wereldwijde munt voor iedereen. Toch geeft het aan dat banken de voordelen van cryptocurrencies erkennen, en dat er aan het huidige financiële systeem het een en ander te verbeteren valt. De ontwikkelingen rondom cryptocurrencies worden door deze instanties scherp in de gaten gehouden. Wat wordt het eerste land met een eigen cryptocurrency?

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.