ECB overweegt nieuw opkoopprogramma: wat betekent dit voor Bitcoin?

De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt en bestudeert momenteel een nieuw opkoopprogramma om de economie een stimulans te geven zodra de huidige steunmaatregelen aflopen. Het nieuwe plan moet de huidige gereedschapskist van de ECB vervangen en een aanvulling vormen op een ouder opkoopprogramma dat momenteel voor 20 miljard euro per maand aan schulden maakt. De officials die zich bezighouden met het nieuwe opkoopprogramma wensen anoniem te blijven omdat de gesprekken geheim zijn.

Er zijn nog geen beslissingen gemaakt, maar als we de uitspraken van econoom Lex Hoogduin mogen geloven, dan heeft de ECB weinig andere keuze dan het doorzetten van deze plannen. Wat uiteraard geen slecht nieuws is voor bitcoin, dat over het algemeen wordt gezien als een antwoord op dit soort monetair beleid.

Ze zitten in de val

De reactie van econoom Lex Hoogduin op het nieuws dat de ECB de mogelijkheden onderzoekt voor een nieuw steunprogramma is dat de belangrijkste bank van het continent in de val zit. Wat hij daarmee bedoelt is dat de ECB gevangen zit in een zeer lage rente en een te ruim monetair beleid vanwege de hoge publieke schulden. Een verhoging van de rente kan volgens Hoogduin tot een schuldencrisis leiden en ook de houdbaarheid van de euro weer onderwerp van gesprek maken.

Het is volgens hem dus een zogenaamde “debt trap” waar we inzitten. Wat in principe betekent dat Hoogduin denkt dat meer schulden en een langdurig lage rente de enige manier is voor de ECB om de boel overeind te houden. Een ontwikkeling die niet per se goed is voor de economie, maar de argumenten voor bitcoin wel versterken. Inflatie lijkt volgens de econoom immers een mathematische zekerheid te zijn.

Verder geeft Hoogduin op Twitter aan de Oostenrijkse school in het kader van de huidige problematiek relevant te vinden. De Oostenrijkse school is een economische stroming die voor zo min mogelijk inmenging van de overheid pleit als het aankomt op monetair beleid. Volgens de Oostenrijkse school is de economie te complex om op basis van modellen de rentestand te bepalen en moet dat aan de markt overgelaten worden. Een interessante economische stroming waar veel bitcoiners zich in kunnen vinden.

Het inflatiespook dwingt ECB tot voorzichtigheid

Het lastige aan de huidige situatie voor de beleidsmakers bij de ECB is dat de inflatie momenteel stevig oploopt en vrijwel overal ter wereld hoger uitvalt dan verwacht. Daarbij is het nieuws dat er meer steunmaatregelen komen vanuit centrale banken natuurlijk geen manier om dat probleem in te dammen. Voorzichtigheid is dan ook geboden voor de beleidsmakers.

Het is geen verrassing dat ECB President Christine Lagarde bijvoorbeeld roept dat de huidige steunmaatregelen opgevolgd kunnen worden door een “transitie in een nieuw format” zonder dat verder uit te leggen. Ze houden dit soort dingen op dit moment het liefst zo vaag mogelijk en dat is volledig te begrijpen. Keihard roepen dat ze meer geld gaan printen is het laatste wat ze nu nodig hebben.

Ook al is dat volgens econoom Hoogduin dus de enige optie die ze hebben. De huidige manier van communiceren is dus vooral een stukje politiek dat ze gebruiken om ervoor te zorgen dat er geen paniek uitbreekt. Interessante ontwikkelingen bij de belangrijkste bank van de Europese Unie die ongetwijfeld een impact op de bitcoin koers hebben de komende maanden tot jaren.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Wat dit betekent voor bitcoin? Dit moet verboden worden. Bijdrukken is zinloos als er een alternatief is. Mijn gok: Over een jaar zal de maatschappelijke druk (energieverspilling) er voor zorgen dat men vindt dat de overheid zich er mee moet bemoeiend. Over pakweg 1,5 jaar zal de ECB een geweldig alternatief presenteren. Dan moet je er van af, is het einde bubbel en kan ‘men’ gaan roepen; zie je wel dat het een bubbel is en vervolgens weer kan doorgaan met geld verdienen door ontwaarding. Terwijl ze ondertussen wel gebruik maken van alle technieken.

    14 oktober 2021
    • Die maatschappelijke druk is dan volkomen onterecht, want het is niet alleen Bitcoin. Er zijn duizenden alt-coins die veel minder of (bijna)geen stroom verbruiken.
      Verbieden is zinloos, dat stopt het niet. Daarbij kunnen ze het simpelweg niet meer, het is al te laat.

      Mensen die roepen dat het een bubbel is begrijpen er zelf eigenlijk ook niets van. Dat is niet erg, cryptomunten blijven natuurlijk erg lastig te begrijpen.

      15 oktober 2021
    • En vervolgens kan de ECB met dat ‘geweldige alternatief’ jouw geld oneindig ontwaarden en dwingen tot onmiddelijke consumptie. Ben je dan blij?

      15 oktober 2021
  • Ik begrijp niets van banken die een cryptomunt willen uitgeven. Het hele idee achter crypto is toch decentralisatie? Dat is volgens mij het tegenovergestelde van wat centrale banken doen

    18 oktober 2021