Categorieën: Regulering

Geen bitcoin, maar wel stablecoins aldus Lagarde en Europese Centrale Bank

De Europese Centrale Bank (ECB) wil zich meer en beter inspanningen op het gebied van digitale valuta. Ze zijn ambitieus want Lagarde heeft uitgesproken voorop te willen lopen als het gaat om stablecoins. Bijzonder, want dit zei ze tijdens haar eerste grote persconferentie.

Lagarde benadrukt de toegenomen aandacht van collega centrale banken uit Canada, Groot-Brittannië en andere landen in digitale valuta. Ze dringt er op aan bij de ECB om het voortouw te nemen bij de ontwikkeling van   stablecoins. Volgens haar is de ECB van plan om medio 2020 duidelijke doelstellingen vast te stellen voor de task force digitale valuta voor centrale banken, ofwel CBDC‘s.

Geen bitcoin, wel stablecoins

“Mijn persoonlijke overtuiging is dat, gezien de ontwikkelingen, niet zozeer bij bitcoin maar in de stablecoin projecten, en we weten er op dit moment slechts één, maar er zijn er momenteel andere die worden onderzocht en onderweg zijn”, zei Lagarde. “We kunnen beter voorlopen op de curve als dat gebeurt. Omdat er duidelijk vraag is waar we op moeten reageren.”

Met stablecoins doelt Lagarde op digitale valuta die altijd evenveel waard zijn als een bepaalde fiatvaluta. In dit geval kun je uitgaan van de euro.

Wel of geen digitale euro

Er wordt al langer gesproken of de ECB een eigen digitale valuta moet uitgeven of niet. De voorspelde voordelen van een eigen digitale euro is dat reguliere burgers en bedrijven ook kunnen genieten van een goedkope en gemakkelijke manier om betalingen te verrichten. Maar er is veel weerstand geweest van EU-autoriteiten.

Eerder deze maand bevestigden de financiële ministers van de EU hun standpunt. Ze zijn tegen particuliere digitale valuta’s en verklaarden dat er geen wereldwijde stabiele munten mogen worden gebruikt voordat alle wettelijke, regelgevende en toezichtrisico’s naar behoren zijn aangepakt.

De voormalige president van de ECB, Jean-Claude Trichet, uitte zijn ongenoegen over bitcoin tijdens een conferentie in Beijing afgelopen maand. Hij zei: ‘Ik ben sterk tegen bitcoin en ik denk dat we een beetje zelfgenoegzaam zijn … De valuta zelf is niet echt, met de kenmerken die een valuta moet hebben.’

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bekijk reacties

  • Lol. Geen echte munt. Alsof de euro nog ondersteund zou worden door goud. Alles is virtueel. Tijd dat de banken oprotten!

Recente artikelen

Bitcoin daalt met 6,5 procent: 10.000 dollar de volgende ondersteuning?

Bitcoin begon de week met een daling van maar liefst 6,5 procent. Even bewoog de…

10 minuten geleden

Wat is bitcoin bedrijf Kraken van plan met hun eigen bank in Amerika?

In de laatste aflevering van de Unchained Podcast, spreekt host Laura Shin met David Kinitsky,…

3 uur geleden

Bitcoin is 10 keer beter in goud zijn dan goud zelf leert geschiedenis

Tyler Winklevoss, een van de twee Winklevoss broers, bekend van de Facebookfilm The Social Network…

6 uur geleden

Amerikaanse banken mogen reserves aanhouden van stablecoin uitgevers, zegt ministerie van Financiën

Het Amerikaanse Office of the Comptroller of the Currency (OCC) heeft groen licht gegeven voor…

8 uur geleden

VIDEO: Bitcoin zakt onder 10.500 dollar, miners verkopen meer coins

Ai ai ai! Bitcoin zakt onder 10.500 dollar, de cryptocurrency is vandaag met ruim 6…

24 uur geleden

Gemiddeld steeds meer waarde verzonden over de Bitcoin blockchain

De gemiddelde waarde van alle transacties op de bitcoin blockchain was op donderdag 17 september…

1 dag geleden

BTC Direct introduceert BLOX! Dé alles-in-een crypto app. Nu €5,- gratis tegoed.

Check it out!