ECB-voorzitter Lagarde maakt zich zorgen over stijgende inflatie

In een exclusief interview met Nikkei uit Christine Lagarde, de President van de Europese Centrale Bank (ECB), haar zorgen over de inflatie-situatie in de Eurozone. “Er zijn factoren die een significante opwaartse druk op de inflatie kunnen veroorzaken.” Ondanks dat Lagarde zich ook zorgen maakt over de bankensector, verwacht zij voor 2023 geen recessie in de Eurozone.

Meer renteverhogingen op komst?

De afgelopen 12 maanden verhoogde de ECB agressief de rente om de inflatie onder de duim te krijgen. Nu hint Lagarde er in het interview naar dat haar centrale bank daar mogelijk nog een schepje bovenop doet. Op dit moment ligt de consumentenprijsindex (CPI) in de Eurozone op het niveau van 7 procent, wat nog 2 procent hoger is dan in de Verenigde Staten.

In Japan ligt de CPI zelfs op 3 procent. Vanwege de hoge inflatie in de Eurozone beginnen er in steeds meer landen vakbonden op te staan die hogere lonen eisen. Met het verstrijken van de tijd komt de bevolking steeds meer onder druk te staan.

Lagarde geeft aan dat de ECB daar “extreem scherp” op is en wijst ook op haar mandaat. “Wij hebben een mandaat dat ons slechts één opdracht geeft, niet twee zoals de Amerikaanse Federal Reserve. Onze taak is om prijsstabiliteit te garanderen”, aldus Lagarde.

Daarmee wil zij duidelijk maken dat de ECB zich zal focussen op het controleren van de inflatie. Wat dat betreft lijkt het evident dat we – gezien de hoge inflatie in de Eurozone – nog een paar renteverhogingen voor de boeg hebben van de Europese Centrale Bank.

De markt lijkt dat vooralsnog niet helemaal te geloven, want de euro reageerde helemaal niet op deze uitspraken. Sterker nog, ten opzichte van de Amerikaanse dollar verloor onze fiatvaluta zelfs een kleine 0,05 procent.

Kritiek op de ECB

De voornaamste kritiek op de ECB is dat zij te laat waren met hun renteverhogingen. Waar men in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk al veel eerder op de inflatie reageerden. Dat verklaart volgens de experts ook waarom de inflatie in de Eurozone vooralsnog hoger blijft dan in andere gebieden op de wereld.

Lagarde wil daar niets van weten. “We hebben ons heel bewust op een bepaalde manier bewogen in het gevecht tegen de inflatie. […] maar we zijn er nog niet”, waarmee Lagarde suggereert dat er nog wat renteverhogingen aankomen.

Met betrekking tot de economie van de Eurozone is Lagarde duidelijk in haar overtuiging dat het ergste inmiddels achter de rug is. “Wij verwachten in de basis geen recessie voor 2023 en we zijn op dit moment in een betere positie dan we zes maanden geleden verwacht hadden.”

Voor Bitcoin is het geen goed nieuws dat de inflatie in de Eurozone hoog blijft. Hierdoor moet de ECB waarschijnlijk langer een streng beleid voeren, terwijl Bitcoin het juist goed doet op het moment dat de rentes laag zijn en de euro’s tegen de plinten klotsen.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.