Crypto vergelijkingssite Nomics wil transparante marktwaarde en handelsvolume

Cryptocurrency data-analyse bureau Nomics heeft een indicator gelanceerd om de transparantie van cryptocurrency beurzen te meten, zowel op het gebied van marktwaarde als handelsvolume. Dat laten zij weten in een aankondiging op hun blog van vandaag. Volgens Nomics is het totale volume vaak een factor 10 groter dan het transparante volume. Daarom is het belangrijk om kritisch te zijn wanneer je data met elkaar vergelijkt.

Veel handelsvolume klopt niet

Nomics baseert haar ratings op gegevens uit een rapport dat in mei 2019 werd uitgebracht door Bitwise Asset Management. Volgens Bitwise was 95 procent van het handelsvolume van bitcoin nep. Vooral CoinMarketCap bevond zich in de hoek waar de klappen vielen: “CoinMarketCap geeft een fundamenteel onjuiste indruk van de ware omvang en aard van de bitcoin-markt.”

Het data-analysebedrijf Nomics laat nu naast de marktwaarde en het handelsvolume ook de transparante marktwaarde en het transparante handelsvolume zien. Dat betekent dat ze onderscheid maken tussen beurzen die hun data goed op orde hebben, en beurzen die geen volledige inzage geven in de data.

Nomics heeft daarvoor een beoordelingsschaal voor beurzen ontwikkeld, waarbij A+ de hoogste score is en F de laagste score. Een A+ betekent dat een beurs alle historische data deelt, zoals de volledige hisotire van het orderboek en het handelsvolume. Een lagere score betekent dat een beurs geen volledige inzage kan geven. Of dat de beurs bijvoorbeeld in het verleden onderzocht is door de SEC, vanwege verdachte handelsactiviteiten.

Uitgaan van betrouwbaardere data

Volgens Clay Collings, mede-oprichter van Nomics, is het belangrijk om uit te gaan van betrouwbare data:

“De meeste beurzen geven data van lage kwaliteit. Deze data is het makkelijkst te manipuleren. Het maakt onder andere wash trading mogelijk, zaken die wij proberen uit te sluiten met onze transparantie ratings. We zijn er trots op dat we transparantie vooropstellen en centraal stellen op onze website.”


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.