Hacker verkocht Ed Sheeran muziek voor Bitcoin, krijgt 18 maanden gevangenisstraf

Het onderzoek heeft drie jaar geduurd, maar een hacker is schuldig bevonden aan de illegale verkoop van muziek van Ed Sheeran en andere muzikanten. De hacker ontving hiervoor bitcoin maar moet hiervoor anderhalf jaar in de gevangenis zitten.

Het gaat om liedjes die de muzikanten nog niet hadden uitgebracht. Via het dark web verkocht de hacker minimaal 2 nummers van Ed Sheeran, en ontving hier bitcoin voor volgens de BBC.

Bitcoin koers in 2019

De bitcoin koers is de hacker sowieso goed gezind. Drie jaar, in 2019, was bitcoin op zijn laagst 3100 euro waard, en op zijn hoogst rond de 10.000 euro.

Bitcoin in 2019

Als de boef zijn bitcoin tot vandaag heeft vastgehouden, dan zijn de bitcoins op zijn minst verdubbeld in eurowaarde. Maar helaas voor de hacker heeft de politie zijn bitcoins gevonden en afgepakt.

Muziek voor bitcoin

Het onderzoek begon in 2019 toen verschillende muziekagenten bij de New Yorkse officier van justitie klaagden dat iemand de online accounts van sommige van hun klanten had uitgebuit. De onbekende hacker genaamd Spirdark, begon niet-uitgebrachte muziek te stelen en deze op het dark web te verkopen, waarbij hij werd betaald in bitcoin.

Het crypto-account waarnaar de BTC ging, was gekoppeld aan een 23-jarige man uit Ipswich in het Verenigd Koninkrijk. Zijn naam is vrijgegeven door de autoriteiten: Adrian Kwiatkowski.

Muziek van 89 artiesten

Kwiatkowski werd later hetzelfde jaar gearresteerd. De politie nam zeven apparaten in beslag uit zijn huis in Ipswich, hier stonden duizenden niet-uitgebrachte nummers op van 89 artiesten.

Daarnaast vond de politie een bitcoin wallet. In deze wallet bewaarde de hacker de crypto die hij ontving in ruil voor de verkochte nummers. Twee van deze liedjes waren van de Britse superster Ed Sheeran.

De dader pleitte in augustus schuldig in de rechtbank in Ipswich aan meerdere aanklachten.

18 maanden gevangenis

Deze omvatten drie aanklachten wegens ongeoorloofde toegang tot computermateriaal, 14 wegens verkoop van auteursrechtelijk beschermd materiaal, twee wegens bezit van crimineel eigendom en één aanklacht wegens het omzetten van crimineel eigendom.

Detective Constable Daryl Fryatt noemde Kwiatowski een zeer bekwame hacker en zegt:

‘Niet alleen heeft hij verschillende artiesten en hun productiemaatschappijen aanzienlijke financiële schade toegebracht, hij beroofde hen ook van de mogelijkheid om hun eigen werk uit te brengen.’

Kwiatowski moet voor al deze aanklachten 18 maanden brommen.

Als je de ontwikkeling van Bitcoin maar heel af en toe volgt, dan kan je de indruk krijgen dat het slechts een betaalmiddel is voor illegale activiteiten.

Illegale aankopen met bitcoin

Het bekendste verhaal is natuurlijk online marktplaats Silk Road, waar je van alles kon bestellen voor bitcoin. Silk Road is jaren geleden opgerold en bedenker Ross Ulbricht zit twee keer levenslang plus 40 jaar uit.

In 2013 werd Silk Road opgerold door de FBI, ze namen 144 duizend bitcoins in beslag. Tegen de bitcoin koers van toen waren deze 34 miljoen euro waard.

Een recenter voorbeeld komt uit Duitsland. In april van dit jaar sloten de Duitse autoriteiten Hydra. Volgens de Duitsers was dit op dat moment de grootste marktplaats voor drugs op het dark web. Ze maakten 543 bitcoins buit.

De illegale marktplaats was volledig in het Russisch en in ieder geval sinds 2015 toegankelijk via het Tor-netwerk. De focus van de organisatie lag op het verhandelen van illegale drugs. Volgens schattingen had “Hydra Market” ongeveer 17 miljoen klanten en meer dan 19.000 geregistreerde verkopers.

Voor zover het bitcoin-wordt-alleen-maar-gebruikt-voor-illegale-dingen verhaal. Mocht dit nog steeds je mening zijn over bitcoin, dan raden wij aan om onze website in de gaten te houden.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.