Prijzen goud, zilver en bitcoin stijgen, ook in opkomende economieën. Wat betekent dit voor investeerders?

Het handelsvolume op peer to peer beurzen in opkomende markten neemt aanzienlijk toe in vergelijking met historische volumes. Maar als je deze volumes vergelijkt met enkele van de grootste beurzen ter wereld, dan lijkt deze activiteit misschien niet de moeite waard. Toch is er een belangrijke factor waar rekening mee moet worden gehouden als je kijkt naar het handelsvolume op peer to peer platformen.

Individuen doen meestal een of twee transacties via het peer to peer platform naar keuze. Vervolgens verplaatsen ze de handel zodra ze een relatie met hun handelspartner hebben ontwikkeld. Voorbeelden van dit soort platformen zijn Paxful en LocalBitcoins.

Indicator voor nieuw ingewijden

Het handelsvolume op P2P-beurzen kun je zien als een indicator om te meten hoeveel mensen voor het eerst in aanraking komen met bitcoin. Het is geen perfecte indicator natuurlijk, maar als je door deze lens kijkt dan lijkt het erop dat bitcoin steeds populairder wordt in economieën waar mensen de meeste garanties nodig hebben. Daarom is onderstaand overzicht zo mooi om te zien.

Marty Bent schrijft in zijn laatste nieuwsbrief dat  deze trend zich zal voortzetten: Regeringen over de hele wereld verliezen het vertrouwen van het publiek en de controle over hun valuta’s. Tegelijkertijd lijken centrale banken vast te zitten in een ratrace naar de bodem. Allemaal willen ze dat de waarde van hun valuta’s zo snel en zo veel mogelijk daalt.

Strijkstok van de rijken

Als je het nieuws volgt dan zie je al snel tekenen van een enorme tegenstrijdigheid tussen aandelenmarkten en een goed economische fundament. Dit wordt natuurlijk versterkt door (nieuwe) lockdowns, deze richten grote schade aan bij kleine bedrijven, over de hele wereld. Al het geld dat de centrale banken als ‘stimulans’ de economie inpompen, komt vooral ten goede aan de Cantillonaires van de wereld. Dit betekent dat het meeste nieuwe geld aan de strijkstok van de allerrijksten blijft hangen. Aandelenmarkten behalen hoogtepunt na hoogtepunt en individuen als Jeff Bezos voegen hierdoor elke week miljarden dollars aan hun vermogen toe.

Investeerders pikken het niet meer

Maar deze week lijkt een tegenbeweging zich te vormen op de markten. De koersen van goud, bitcoin en zilver stijgen. In Europa is steeds meer sprake van lokale lockdowns, in de VS houdt nu een tweede golf van het coronavirus huis. Het MKB merkt ook dat financiële pleisters niets meer zijn dan dat: pleisters. Over de hele wereld hebben ook te veel kleinere bedrijven hun deuren moeten sluiten, en kunnen wellicht nooit meer open.

China en VS

Herleefde geopolitieke zorgen zorgde woensdag voor een negatief sentiment op de markten, en daardoor zag je (weer) een vlucht naar veilig geachte staatsobligaties. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegen China dat zijn hun consulaat in Houston moest sluiten om Amerikaanse intellectuele eigendom en de privacy van burgers te beschermen. De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat dit een ongekende escalatie betekende en beloofde wraak te nemen als de VS het verkeerde pad zouden blijven volgen.

Hierdoor daalde het rendement op 10-jarige staatsobligaties naar het laagste punt in drie maanden. De 10-jarige daalde met 0,56% en de 30-jarige zelfs met 1,2%. Dit betekent dat investeerders geen vertrouwen hebben in de economie op de middellange en lange termijn. Niet gek dus dat er gevlucht wordt naar goud, zilver en bitcoin.

Waar gaat kapitaal naar toe?

Maar ook op de korte termijn is er geen positiviteit, behalve de spaarzame pleister. Geen enkele hoeveelheid Trump-dollars of Europese liquiditeitsinjecties kunnen ervoor zorgen dat we weer een soort van normale economie krijgen op de korte termijn. Te veel wortels zijn onherstelbaar beschadigd en de economie zet je niet zomaar aan en uit.

Het is interessant om te volgen hoeveel geld er in de ontwikkelde economieën de komende maanden van de financiële markten vloeien naar obligaties. En hoeveel kapitaal van obligaties verplaatst worden naar edelmetalen en naar bitcoin. Daarnaast is het veelzeggend dat burgers van opkomende economieën steeds vaker voor het eerst in aanraking komen met bitcoin vai P2P-beurzen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.