Edward Snowden: ‘China heeft Bitcoin juist sterker gemaakt’

China reguleert cryptocurrency streng, maar daar is bitcoin alleen maar sterker van geworden. Dat vindt Edward Snowden, voormalig CIA-medewerker en klokkenluider.

Enorme stijging sinds corona

‘Soms denk ik terug naar dat moment en vraag ik me af hoeveel bitcoin mensen toen hebben gekocht,’ vraagt Snowden zich af op Twitter. Hij verwijst terug naar zijn tweet van 13 maart 2020. In slechts één dag was de bitcoin koers gehalveerd nadat het coronavirus werd verklaard als pandemie.

Niet alleen bitcoin werd overigens getroffen, financiële markten wereldwijd kregen een klap. Die dag wordt ook wel Black Thursday genoemd.

‘Sindsdien is de waarde van bitcoin vertienvoudigd, ondanks een gecoördineerde wereldwijde campagne door overheden om het publieke begrip van en de steun voor cryptocurrency te ondermijnen.’

Snowden sluit af met zijn statement dat China bitcoin dan wel heeft verbannen, maar dat dit de cryptocurrency alleen maar sterker heeft gemaakt.

China verbant alles wat je vrijheid geeft

De mening van Snowden sluit aan bij die van Sylvain Saurel, schrijver van de ‘In Bitcoin We Trust’ nieuwsbrief. Volgens Saurel verbant China alle technologie die zijn inwoners vrijheid geeft. Zo werd eerder al Facebook, YouTube, Google en WhatsApp ingewisseld voor respectievelijk Weibo, Youku, Baidu en WeChat.

De volgende technologie in dat rijtje lijkt dus Bitcoin te zijn. China verbiedt zakelijke cryptocurrency-transacties, en dat geeft ruimte voor de eigen valuta, de yuan.

Bitcoin lijkt in China namelijk te worden vervangen door de digitale variant van de yuan. De afgelopen jaren heeft de Chinese centrale bank hard gewerkt aan een eigen Central Bank Digital Currency, deze wordt nu in verschillende regio’s getest.

Dat nieuws vanuit China kwam overigens op vrijdag 24 september naar buiten. Sindsdien heeft bitcoin zich knap hersteld. De koers is vanaf het dieptepunt met 6.300 euro gestegen, ofwel ruim 18 procent. 

Of zoals Kelly Clarkson het zou zingen: ‘What doesn’t kill you makes you stronger’.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.