Eén jaar geleden adopteerde El Salvador bitcoin als betaalmiddel: hoe ziet dit portfolio er nu uit?

Het is alweer één jaar geleden dat El Salvador bitcoin adopteerde als wettig betaalmiddel. Nayib Bukele, de president van El Salvador, pleitte vorig jaar dat dit ten goede zou komen, maar het land leed hierdoor flinke verliezen. Hoe staat dit portfolio er nu voor?

Eerste aankoop: 200 BTC

Precies een jaar geleden was bitcoin ongeveer 52.000 dollar waard. De Salvadoraanse overheid deed een dag voor de ingang van de adoptie, op 6 september, de eerste aankoop van 200 BTC. Hiervoor legde het land 10,36 miljoen dollar neer tegen een gemiddelde prijs van 51.800 dollar.

BRON: nayibtracker.com

Dat is natuurlijk een groot verschil met de huidige bitcoinprijs van ongeveer 19.000 dollar. Sinds de eerste aankoop is bitcoin met ongeveer 60% gedaald. Is dit dan wel een slim plan geweest van de Salvadoraanse overheid?

Gelukkig is er iemand die zo creatief is geweest om een portfolio tracker te maken van deze bitcoin aankopen. Deze ‘Nayib Bukele’s portfolio tracker‘ – vernoemd naar de president – geeft aan dat de overheid nu 2.381 bitcoins heeft gekocht. Dit is 62,2 miljoen dollar minder waard is dan de aankoopprijs. Op dit moment heeft het portfolio een waarde van 44,9 miljoen dollar.

‘Niet verkopen is geen verlies’

Alejandro Zelaya, El Salvador’s minister van financiën, kwam met een welbekende spreuk van crypto-holders. Hij vertelde namelijk dat het land geen verlies heeft geleden op de bitcoin-aankopen omdat ze de munten niet hebben verkocht. Al is het de vraag of je ze überhaupt wil verkopen als het doel letterlijk is om bitcoin te accepteren. Gelukkig voor El Salvador was de absolute bitcoin winst – of nouja, verlies – niet het enige doel van de bitcoin adoptie.

Ook andere redenen voor bitcoin

De Salvadoraanse regering wilde bitcoin vanwege meerdere redenen. Zo was het plan om bitcoin te gebruiken om buitenlandse investeringen aan te trekken. Daarnaast wilde het land hierdoor nieuwe banen creëren en de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen. Ook wilde het land 70% van de bevolking, die geen toegang had tot bankdiensten, betrekken bij het financiële systeem.

Desondanks leed het land nog steeds verlies. Juist terwijl het minder afhankelijk wilde zijn van de Amerikaanse dollar. Wellicht is de laatste aankoop van El Salvador – op een prijs van 19.000 dollar – de laagste ooit, maar wie weet komt de volgende aankoop nog lager. Bitcoin is nog steeds erg volatiel, maar het land blijft geloven in deze bitcoin strategie.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Kasper, hoe zit het met het aantrekken van investeringen in het land? Hoe zit het met het betrekken van die 70% van de bevolking bij het financiële systeem?

    9 september 2022