Een kopje koffie betaal je op zo’n 150 plekken met bitcoin

Koffieliefhebbers in Nederland opgelet: het is vandaag Nationale Koffiedag! Kom je niet uit Nederland? Dan vieren we het ‘zwarte goud’ gewoon een paar dagen later samen, want op 1 oktober is het Wereldkoffiedag.

Ga je voor een bakkie buiten de deur, dan kan je tegenwoordig op ongeveer 150 plekken betalen met het andere – digitale – goud: bitcoin. Hotels, restaurants, supermarkten, cafés of pure koffiezaken, dit is pas het begin! 

Sinds 2014 betalen met bitcoin

Veruit de meeste zaken zijn nog niet zover, maar het aantal loopt gestaag op. Naast koffietenten en restaurants zijn er al veel meer bedrijven die bitcoin accepteren; volgens dit overzicht staat de teller in Nederland op een kleine 300. Zo zijn er verhuurbedrijven en kledingwinkels die digitale valuta accepteren en kan je in sommige taxi’s en sportscholen betalen met bitcoin. 

Klik op deze kaart om te zien waar je koffie kan betalen met bitcoin!

Wereldwijd maakt de adoptie van crypto als betaalmiddel de grootste vlucht bij online betalingen. Steeds meer webshops, tech- en internetbedrijven accepteren digitale valuta, waaronder niet de minste. Zo kan je met digitale valuta terecht bij Tag Heuer, Gucci en Thuisbezorgd.nl en heeft Microsoft de digitale munt al in 2014 omarmd. Helemaal voorop lopen landen als El Salvador en de Centraal Afrikaanse Republiek, waar bitcoin sinds respectievelijk 2021 en 2022 een wettig betaalmiddel is en dus vrijwel overal wordt geaccepteerd. 

Koffie en crypto 

De relatie tussen crypto en koffie is op meer vlakken warm. Om de hele keten van koffieplantage tot espresso inzichtelijk te maken, ontwikkelde Farmer Connect met behulp van blockchain technologie een toepassing die precies laat zien waar betrokken boeren, bonen of capsules vandaan komen. Dit helpt volgens de oprichters in het eerlijker, duurzamer en beter maken van koffie. Verschillende Italiaanse koffieproducenten sloten zich al aan en ook het Hollandse HEMA is een samenwerking met ze gestart

Terug naar dat bakkie vandaag. Ben jij gek op de koffie van Starbucks? Dan moet je toch even wachten op de Wereldkoffiedag en een vlucht boeken naar Amerika. Hoewel Starbucks al in 2019 plannen ontvouwde voor bitcoinbetalingen, is dat namelijk alleen mogelijk met een niet-in-Nederland-te-krijgen Starbucks card.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.