Regulering

EU houdt feest in metaverse van 387.000 euro, er kwamen maar 6 mensen

Als je de juiste hippe woorden combineert dan is er altijd wel iemand bij een overheidsinstantie te vinden die budget voor je vrijmaakt. Honderdduizenden euro’s waren beschikbaar om een feestje te organiseren in de metaverse, er kwamen welgeteld zes mensen opdagen.

Europa leert dure les

Europa is kennelijk dus nog niet klaar voor de metaverse, en de EU heeft veel geld moeten betalen om tot deze conclusie te komen.

Het gala moest ‘plezier met muziek’ zijn en bedoeld om de interesse van jonge mensen op het gebied van digitale en augmented reality te wekken. Van tevoren was al duidelijk dat er nauwelijks interesse zou zijn, het evenement kreeg op Facebook maar 44 likes.

Handvol mensen in metaverse EU

Afgelopen week ging het ministerie van buitenlandse hulp door met zijn virtueel feestje. De missie van het feestje was om de jeugd uit te nodigen om het zogenaamde grenzeloze potentieel van de metaverse te verkennen.

Ondanks dat er bakken met geld tegenaan werden gegooid (387.000 euro), deed het feestje herinneren aan de populariteit van ondertekende op de middelbare school: vernederend. Net als bij de zelf georganiseerde schuifelfeestjes, kwam er ook op het metaverse feest van de EU een handjevol mensen af.

Onder hen was Vince Chadwick, een Devex-correspondent die geen blad voor de mond nam door te zeggen dat het feest een “directe flop” was.

Chadwick deelde zijn ervaring en zei dat hij in totaal vijf andere deelnemers was tegengekomen met wie hij sprak. De journalist deelde ook een korte clip op Twitter waarin enkele vreemd gevormde avatars te zien waren die dansten op een podium naast een tropisch strand.

300 miljard euro in fonds

Het levenloze virtuele gala in de metaverse, blijkt een belangrijk onderdeel te zijn van het Global Gateway Initiative van de Europese Commissie. Deze heeft tot doel om tot 2027 300 miljard euro beschikbaar te stellen voor het opzetten van verschillende infrastructuren in ontwikkelingslanden.

Maar wat heeft dat met een feestje in de metaverse te maken? Wij hebben het antwoord ook niet op deze vraag. Halverwege oktober werd de trailer van het metaversefeestje op social media gedeeld, en het idee was dat dit een onconventionele manier moest zijn om jongeren te bereiken, in een taal die jongeren begrijpen.

De commissie zei dat ze hoopten dat een reeks heldenverhalen in een virtuele omgeving en drones met woorden als “onderwijs” en “volksgezondheid”, evenals een open-boekkunstinstallatie op een vloeibare vloer en deelnemers die over water kunnen lopen hierbij zou kunnen helpen.

Uhhh juist ja.

Wat doet EU op wereldschaal?

Een woordvoerder van het project maakte bekend dat het project gericht was op jongeren die veel van hun tijd op andere socialemediaplatforms zoals TikTok en Instagram doorbrengen. Deze jongeren moeten via dit soort initiatieven hun kennis vergroten over de rol van de EU op het wereldtoneel.

Deprimerend en gênant

Zelfs voordat het feest van start ging en er niemand kwam opdagen, waren er intern geluiden van medewerkers dat dit wel eens zou kunnen floppen. Een artikel van Devex citeert uit verschillende anonieme interviews. De tendens was dat personeel het omschreef als “digitale rotzooi” en “deprimerend en gênant”.

Devex vroeg naar het succes en de acceptatiegraad van dit soort initiatieven. ‘Aangezien de campagne aan de gang is’, antwoordde een woordvoerder, ‘is het nog te vroeg om een oordeel te vellen.’

Deel
Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recente artikelen

Crypto recap 2 februari: ETH en BTC stijgen na renteverhoging, en Bitcoin geaccepteerd in Zuid-Afrika

In deze video behandelt Axel de laatste ontwikkelingen in de crypto markt. Dit doet hij…

4 uur geleden

Ex-adviseur Chinese centrale bank: heroverweeg crypto-ban

Huang Yiping, een voormalig adviseur van de People's Bank of China (PBoC), vindt dat de…

6 uur geleden

Bitcoin analyse: mogelijk meer groene candles in het vooruitzicht

In mijn analyse van afgelopen dinsdag bespraken we twee scenario's: een bullish en een bearish…

8 uur geleden

Zuid-Afrikaanse retail-gigant accepteert Bitcoin in 1.628 winkels door het hele land

De Zuid-Afrikaanse boodschappenboer Pick n Pay accepteert vanaf nu Bitcoin-betalingen via het Lightning Network in…

10 uur geleden

Meta CEO Zuckerberg blijft ondanks verlies van 13,7 miljard dollar geloven in de Metaverse

Het Meta van CEO en oprichter Mark Zuckerberg blijft ondanks een verlies van 13,7 miljard…

11 uur geleden

Bitcoin, Ethereum en andere crypto’s stijgen na renteverhoging Verenigde Staten

Bitcoin steeg vannacht heel even naar 21.800 euro en Ethereum was vannacht zelfs 1540 euro…

13 uur geleden