Einde van dollar en euro nadert, maar Bitcoin is niet het antwoord volgens Ray Dalio

Miljardair Ray Dalio werd op de Amerikaanse televisie geïnterviewd over het toekomstperspectief van de economie. Hij is somber over fiatgeld zoals de dollar en de euro, maar zegt ook dat Bitcoin niet geschikt is als opvolger.

De oprichter van hedgefonds Bridgewater was eigenlijk uitgenodigd om zijn visie gisteren te delen op het besluit van de Amerikaanse Centrale Bank om de rente te verhogen.

Laatste 12 jaar van Bitcoin zijn geweldig

In gesprek met CNBC zei Dalio dat wat de crypto-industrie en Bitcoin de afgelopen 12 jaar hebben gedaan, geweldig was. Dat willen we nog even onderstrepen door de Bitcoin koers van de afgelopen 12 jaar te laten zien.

Als je de Bitcoin koers de afgelopen 12 jaar in een grafiek wil vatten, dan MOET je gebruik maken van de logaritmische weergave. Het verschil tussen 0 en de all time high is simpelweg te groot en zorgt voor een onleesbare grafiek. Op de logaritmische grafiek is elke volgende stap op de verticale as een vermenigvuldiging van de vorige stap. Hieronder wordt factor ~2,5 gebruikt.

Bron: Tradingview

Ondanks de indrukwekkende stijging, is Dalio van mening dat Bitcoin ‘nergens iets mee te maken heeft’. Voor Dalio is Bitcoin een klein ding dat onevenredige veel aandacht krijgt.

Bitcoin is niet interessant genoeg

De prijs van Bitcoin beweegt vanzelf, terwijl de marketcap van Bitcoin minder dan een derde is van het belang van Microsoft-aandelen, zegt Dalio. Hij vindt Bitcoin een leuk nieuwigheidje, maar voor Dalio zijn er meer opwindende activa als het gaat om het opslaan van waarde.

Er zijn veel andere industrieën die interessanter zijn voor Dalio dan Bitcoin en de cryptocurrency, zoals biotech en de aandelenmarkt. Cryptocurrency is geen effectief ruilmiddel voor hem, en hij speculeert dat het in de toekomst ook niet zal evolueren naar een betaalmiddel.

Zijn dollar en euro nog wel effectief?

Over betaalmiddelen gesproken, de oprichter van Bridgewater Associates legde uit dat het massaal drukken van de Amerikaanse dollar en andere valuta’s hem doet twijfelen of fiat nog steeds een vorm van effectief geld is.

‘De wereld waarin we nu leven, met het geld zoals we kennen, is in gevaar.’

Dalio zegt dat het van belang is om een goede store of wealth te hebben om toekomstige macro-economische recessies het hoofd te bieden. Hij noemt elke economische crisis onderdeel van een cyclus, maar ‘Bitcoin is niet de oplossing.’

Naast Bitcoin, is Dalio ook kritisch op stablecoins

Ook zegt hij dat stablecoins niet de oplossing zijn voor toekomstige problemen, omdat hij verwacht dat dit gewoon een andere vorm van fiat-valuta zullen worden.

‘Ik denk dat wat je echt zou doen, wat het beste zou zijn, een aan de inflatie gekoppelde munt is. Met andere woorden, iets waarvan je eigenlijk zou zeggen oké, dit gaat me koopkracht geven, want elk individu wil, wat willen ze? Ze willen hun koopkracht veiligstellen.’

Het lijkt of Dalio hiermee suggereert dat er een nieuw iets komt wat we nog niet kennen. Hopelijk doelt hij hiermee niet op CBDC’s, crypto van de Centrale Bank, want alles rondom Centrale Banken beweegt juist mee met beleid rondom inflatie.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Hij beschijft een crypto die al bestaat ,HEX,

    4 februari 2023