7 september wordt historisch dag voor bitcoin, El Salvador treft voorbereidingen met installatie 200 betaalautomaten

De dag waarop bitcoin officieel wettig betaalmiddel wordt in El Salvador komt met rasse schreden dichterbij. Op 7 september is het zover en om de adoptie van bitcoin in goede banen te leiden is het land op dit moment bezig om de daarvoor benodigde infrastructuur op te zetten. Wat zich onder andere uit in het neerzetten van 200 bitcoin ATMs en 50 locaties waar je bitcoin kunt omwisselen voor Amerikaanse dollars.

Via zijn Twitter liet president Nayib Bukele onder andere weten dat inwoners van El Salvador vanaf dag één de mogelijkheid hebben om hun bitcoin voor fiatgeld om te wisselen. Daarnaast kunnen alle El Salvadorianen op 7 september de overheidswallet downloaden en daarin voor 30 Amerikaanse dollars aan bitcoin claimen.

Niemand verplicht om bitcoin te gebruiken

De keuze voor bitcoin blijft voor iedere El Salvadoriaan een vrijwillige, zo benadrukt ook president Bukele nog maar eens in zijn tweets. “Wat als iemand geen bitcoin wil gebruiken? Dan download je de app niet en ga je door met je huidige leven. Niemand zal je dollars afnemen […] Iemand kan er altijd voor kiezen om bij Western Union in de rij te gaan staan en een commissie te betalen.”

Duidelijk is dat El Salvador niemand gaat dwingen om bitcoin te gebruiken. Wat ook geen goede zaak zou zijn. Het is belangrijk dat bitcoin in de basis een vrijwillige keuze blijft. Uiteindelijk moeten mensen voor bitcoin kiezen vanwege de superieure monetaire eigenschappen en niet omdat het ze opgedragen wordt.

Het wordt interessant om te zien hoeveel inwoners van het land de eerste paar dagen de Chivo overheidswallet downloaden en hun bitcoin claimen. Bukele claimt dat de “Chivo ATMs” uiteindelijk overal in het land komen te staan en dat inwoners 24 uur per dag hun bitcoin zonder commissie kunnen omwisselen.

Bitcoin koers als een raket in aanloop naar 7 september

Wat de bitcoin koers betreft zit het wel goed in aanloop naar de voor El Salvador belangrijke datum van 7 september. We zijn deze week weer even door de magische grens van 50.000 Amerikaanse dollars gebroken en handelen daar momenteel net iets onder. De bitcoin die El Salvador gekocht heeft om aan inwoners uit te delen zal inmiddels ook in waarde toegenomen zijn.

Het MicroStrategy van Michael Saylor deed wat dat betreft ook een duid in het zakje. De grootste beursgenoteerde bitcoin hodler heeft voor meer dan 150 miljoen euro aan bitcoin gekocht en heeft nu in totaal 108.992 bitcoin op de balans staan. Op het moment van schrijven goed voor een waarde van 4,57 miljard euro. MicroStrategy begon met het kopen van bitcoin in augustus van het afgelopen jaar en die strategie heeft het bedrijf geen windeieren gelegd.

Het aandeel van MicroStrategy is sindsdien met bijna 450 procent gestegen, terwijl CEO Michael Saylor de status van een rockster heeft gekregen binnen de bitcoin-gemeenschap. Zowel financieel als qua marketing lijkt de beslissing van MicroStrategy tot nu toe een meesterzet. Na de adoptie door beursgenoteerde bedrijven in de afgelopen maanden is het in september de beurt aan El Salvador om als eerste land bitcoin te adopteren als wettig betaalmiddel.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • in hogerije staan deze betaalautomaten al overal en daar hoor ik niks over

  25 augustus 2021
 • Hogerije?

  25 augustus 2021
  • Bij Volendam ligt dat. ?

   26 augustus 2021