Elon Musk over energieverbruik: Voor nu is Bitcoin Lightning Network nodig

Hoe milieuvriendelijk is bitcoin? Die discussie is nu weer helemaal terug van weggeweest sinds Tesla CEO Elon Musk twitterde dat zijn bedrijf geen bitcoins meer accepteert als betaalmiddel.

Musk wil nog steeds bijdragen aan deze discussie, hij ging op Twitter in gesprek met de bitcoin-community over het energieverbruik van bitcoin.

Beter verslag doen van energieverbruik

De discussie begon toen Brett Winton van Ark Investments liet zien dat bitcoin en duurzaamheid prima hand in hand kunnen gaan:

“Eerder toonden we aan hoe bitcoin mining kan zorgen voor het economisch opschalen van zonne-energie en batterijsystemen om een groter deel van de net-energie te kunnen leveren.”

Elon Musk was het hiermee deels eens:

“Ik ben het ermee eens dat dit op termijn *kan* gebeuren, maar het recente energieverbruik [van bitcoin] groeit zo hard, dat dit niet allemaal kan worden bijgebeend met hernieuwbare energiebronnen. Deze vraag is gemakkelijk op te lossen als de top 10 hashing organisaties gewoon gecontroleerde cijfers over hernieuwbare energie en niet-hernieuwbare energie publiceren.”

Tweede laag is voorlopig nodig

Twitteraar Tesla in the Gong reageerde: “Deze enorme organisaties nemen het doel van decentralisatie weg. Een echte voor het volk cryptocurrency’ is nodig.”

Elon Musk reageerde:

“Het bereiken van werkelijk gedecentraliseerde financiën – power to the people – is een nobel en belangrijk doel. Of dit allemaal op één laag kan is afhankelijk van de groei van bandbreedte en computerkracht, deze stijgen beiden snel.”

Maar Musk ziet de toekomst wel positief in:

“In de toekomst kunnen alle transacties op één laag verwerkt worden. Maar voor nu is het Lightning Network nodig.”

Wat is het Lightning Network?

Het Lightning Network kan je zien als een soort tweede laag over de bitcoin blockchain, het transactienetwerk van bitcoin. Transacties over het Lightning Network hoeven niet verwerkt te worden op de blockchain. Hierdoor kan je bitcoins direct versturen met minimale transactiekosten.

Het Lightning Network bestaat al sinds 2018, en is sindsdien gestaag aan het groeien. Op dit moment heeft het netwerk een capaciteit van ongeveer 1.330 bitcoins, ter waarde van 52,9 miljoen dollar (43,3 miljoen euro).

Dat is nog een schijntje tegenover de totale marktwaarde van bitcoin nu. Alle bitcoins samen zijn nu 744 miljard dollar waard, of ook wel 609 miljoen euro.

Kan het Lightning Network nog groeien? In de eerste jaren was dit betaalnetwerk nog een technisch verhaal. Maar tegenwoordig heb je steeds meer gebruiksvriendelijke apps, zoals Breez. Ook maken steeds meer cryptobeurzen gebruik van het netwerk, zoals OKEx en Kraken. Wie weet kan de discussie met Elon Musk er wel voor zorgen dat het Lightning Network populairder wordt.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • zet datums bij de berichten

    21 mei 2021