Hoe één tweet zorgt voor bitcoin daling van 7%

Het leek nog zo mooi gisteren, bitcoin was uitgebroken en was op weg naar 40.000 dollar (33.015 euro). Maar vannacht sloeg het sentiment om, na een niet zo heel cryptische tweet van Tesla-oprichter Elon Musk. Wat is er gebeurd?

De tweet van Elon

Om iets over 3 uur vannacht slingerde Elon Musk een tweet online met de hashtag bitcoin en een gebroken hartje. Voor die tijd stuiterde bitcoin nog tussen 38.400 dollar (31.707 euro) en 39.500 dollar (32.615 euro).

Maar na de tweet ging het hard. In nog geen kwartier daalde de bitcoin koers met ruim 1.000 dollar (825 euro). Tellen we vanaf 12 uur ‘s nachts, dan is de prijs al met 7% gedaald.

Op de 5-minutengrafiek hieronder geven we het moment van de tweet aan met de zwarte pijl. Is de daling van bitcoin een direct gevolg van de tweet van Musk? Dat kunnen we onmogelijk hard maken. Maar de timing is opnieuw wel erg opvallend.

Terug bij af

Over timing gesproken, de tweet komt op een ongunstig moment. Dat zien we als we naar de daggrafiek kijken. Gisteren was bitcoin eindelijk uitgebroken uit de driehoek, en de koers was al op weg om door de pittige weerstand van 40.600 dollar (33.537 euro) te breken. Nu beweegt bitcoin weer in de driehoek.

De driehoek zie je beter op de vieruursgrafiek hieronder. Zakt bitcoin terug naar de onderkant van de driehoek? Dan kunnen we een prijs van 35.000 dollar (28.900 euro) verwachten. Het kan snel gaan met bitcoin!

Wat verwachten we van bitcoin?

We moeten dus een stapje terug doen, bitcoin beweegt weer in dezelfde driehoek als de afgelopen weken. Wat kan je verwachten van bitcoin? We beschrijven twee scenario’s: bearish (negatief) en bullish (positief).

Bearish

Het meest aannemelijk is nu dat bitcoin de onderkant van de driehoek gaat testen. Zoals je net las, bevindt die onderkant zich op ongeveer 35.000 dollar (28.900 euro).

Maar wat als die onderkant niet houdbaar is? In dat geval kan de koers helemaal terug naar 30.000 dollar (24.767 euro). Dat was de bodem van 19 mei, maar ook een belangrijk steunpunt in januari.

Bullish

Vindt bitcoin ondersteuning op de onderkant van de driehoek? Dan kan de koers een nieuwe poging doen om uit de driehoek te breken!

We richten onze ogen dan opnieuw naar 40.600 dollar (33.507 euro), de middelste blauwe lijn op de grafiek. Dit komt neer op de weerstand van januari.

Het koersdoel bij een uitbraak uit de driehoek blijft 51.000 dollar (42.095 euro), maar dat lijkt voor de komende dagen nog erg ver weg.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Beetje vreemd dat een bij een tweet van Elon, alle schaapjes reageren of zit daar iets anders anders?

  4 juni 2021
 • Hoe kan je bitcoin nog serieus nemen als een-tweetje zorgt voor een koersdaling van 7 procent.
  Denk dat we een hoop mensen afscheid hebben genomen van bitcoin.

  4 juni 2021
  • BTC is natuurlijk ook gewoon toe aan een koerscorrectie. Als je kijkt naar de jump die eigenhandig gecreëerd is door Elon verwacht ik hem eerder richting $20- $26k. Op positive tweets van hem richting de munt hoef je niet meer te wachten.

   4 juni 2021
 • Koersmanipulatie waarvoor Musk in aandelen Tesla bestraft is. Sluw, BTC is niet gereguleerd. Toch in die context crimineel.

  4 juni 2021
 • Musk is echt een rat vertrouw hem nu is niet

  4 juni 2021