Keerzijde van DeFi laat zich snel zien met Eminence (EMN), binnen minuten van 130.548 naar 368 dollar

Zomaar geld investeren in een nieuw project, waar nauwelijks informatie over is, en in een sector die nou niet bekend staat als stabiel. Wat kan er mis gaan? Nou, wat dacht je van 15 miljoen dollar verliezen.

Allemaal weg

Eminence, een gamingprotocol dat nog wordt ontwikkeld door Andre Cronje (de oprichter van Yearn.finance) stond gisteren om de verkeerde redenen centraal op crypto Twitter. Investeerders gooiden miljoenen naar het obscure protocol en binnen een paar uur was hun investering alweer opgegaan in rook. En we hebben het hier niet over witte rook.

DeFi is nieuw en brengt risico’s met zich mee

DeFi-speculanten gingen uit hun dak nadat Cronje een cryptisch logo van Eminence.finance had geretweet en in slaap was gevallen. Vervolgens werd een nieuw smart contract ontdekt dat was ingevoerd vanaf het adres van Cronje. Dit moet dezelfde euforie hebben gegeven als boeren die nietsvermoedend olie op hun velden ontdekken. Niet lang daarna werd voor bijna 15 miljoen dollar aan crypto in het project gestort zonder dat de investeerders (lees: gokkers) er iets van afwisten.

De euforie verdween snel nadat een hacker een bug in het niet-geteste protocol had misbruikt om al het geld te stelen, waardoor de koers van de EMN-token binnen enkele minuten tot nul daalde.

Het totale gestorte bedrag is 15 miljoen dollar, hier zitten ook individuen tussen die veel geld investeerden en zichzelf al in een Lambo zagen wegscheuren. Een gokker gaf meer dan 130.548 dollar uit aan de mysterieuze token om uiteindelijk maar 368 dollar over te houden (aaaand it’s gone).

Het gekke is dat er ook voor 8 miljoen dollar naar Cronje’s Year-implementatieadres is gestuurd, gebruikers die dat hebben gedaan, krijgen hun coins teruggestuurd. Cronje:

‘Rond 3 uur ‘s nachts werd ik wakker gemaakt om erachter te komen dat a) bijna 15 miljoen in de contracten was gestort b) de contracten werden uitgebuit voor de volledige 15 miljoen en c ) 8 miljoen werd naar mijn yearn: Deployer-account gestuurd.’

Live testen, slim of niet?

Cronje, die wakker werd en ontdekte dat Eminence de hele levenscyclus van een typisch DeFi-experiment al had doorlopen tijdens zijn slaap, liet de opgewonden gemeenschap weten dat Eminene minstens drie weken verwijderd is van een werkend product. Hij zegt dat het contract deel uitmaakte van zijn gebruikelijke ‘test in productie’ -proces.

Door de commotie werd ook de waarde van de token van zijn grote project Yearn geraakt, de koers daalde met bijna 22 procent.

yearn finance

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.