Minister van financiën: ‘Er is geen recessie’

De Amerikaanse Federal Reserve (centrale bank) verhoogde vanaf maart 2022 de rente met 4,50 procent om de hoge inflatie te bevechten. Volgens veel analisten was het een kwestie van tijd voordat de Amerikaanse economie door die renteverhogingen in een recessie zou belanden. Volgens Janet Yellen, de huidige minister van financiën van de Verenigde Staten, is er echter allesbehalve sprake van een recessie.

Werkloosheid historisch laag

Over de gehele linie zien we de Amerikaanse economie wat vertragen, maar de woorden van Yellen laten over het ‘vraagstuk recessie’ niets aan duidelijkheid te wensen over: “Je hebt geen recessie als er in één maand tijd 500.000 banen bijkomen en de werkloosheid op het laagste punt in 50 jaar staat.”

“Wat ik zie is een pad waarop de inflatie significant daalt, terwijl de economie sterk blijft,” aldus Yellen in gesprek met ABC’s Good Morning America. Aan de andere kant hoopt de Federal Reserve juist dat de werkloosheid iets oploopt als gevolg van hun renteverhogingen.

Een hogere werkloosheid betekent dat mensen minder consumeren en dat neemt wat van de inflatiedruk weg. De extreem lage werkloosheid laat zien dat de Amerikaanse economie sterk is, maar dat is niet helemaal waar de centrale bank momenteel op hoopt. Die moeten immers het gevecht tegen de inflatie winnen.

Belangrijke ontwikkelingen

Volgens Yellen is de inflatie nog altijd te hoog, maar zien we de afgelopen zes maanden al een ontwikkeling in de goede richting. Verder verwacht ze dat de inflatie significant zal dalen als gevolg van enkele nieuwe maatregelen van president Joe Biden, waaronder maatregelen om de benzinekosten en medicijnen te verlagen.

Afgelopen vrijdag kwam het ‘goede nieuws’ over de Amerikaanse banenmarkt binnen, namelijk dat er in januari 517.000 banen toegevoegd zijn en dat de werkloosheid is gedaald naar 3,4 procent. Het laagste niveau van de werkloosheid voor de Amerikaanse economie sinds 1969.

De sterke cijfers voor de banenmarkt maakten een einde aan de hoop van sommige handelaren op renteverlagingen van de Federal Reserve. Zolang de economie sterk blijft en de inflatie nog steeds hoog is, heeft de Federal Reserve geen reden om de rente te verlagen.

“Het verlagen van de inflatie is nog altijd de top-prioriteit van de administratie van Biden, maar de Amerikaanse economie is sterker en weerbaarder dan verwacht,” aldus Yellen als gast bij het Amerikaanse televisieprogramma.

Schuldplafond dreigt

Op het moment van schrijven dreigt de Amerikaanse overheid ook op korte termijn het schuldplafond van 31,4 biljoen dollar te bereiken. Yellen riep het Amerikaanse Congres kortgeleden op om dat plafond zo snel mogelijk op te tillen om een “economische en financiële catastrofe” te voorkomen.

Zodra de Amerikaanse overheid het schuldplafond bereikt, kan het in principe geen geld meer lenen via de uitgifte van staatsobligaties om het land draaiende te houden. Dat betekent effectief dat het flink moet besparen op bepaalde uitgaven, wat grote problemen in het land kan veroorzaken.

Aan de andere kant is de groeiende staatsschuld natuurlijk een probleem voor de Amerikaanse dollar. Hoe meer schulden de overheid moet maken, hoe meer dollars er in omloop komen. Daarnaast moet het ook rente betalen over die schulden.

Zeker met de huidige rente, die stevig is opgelopen, kan dat behoorlijk inhakken op de begroting van het land. Zo komt de Amerikaanse centrale bank steeds meer in een onmogelijke spagaat terecht. Aan de ene kant moet het de monetaire duimschroeven aandraaien (hogere rente) om de inflatie te bevechten, terwijl er aan de andere kant meer schulden nodig zijn.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.