Tokens op Ethereum netwerk zijn nu meer waard dan Ethereum zelf

Een opvallende mijlpaal. De totale marktwaarde van alle ERC-20 tokens op het Ethereum-netwerk is nu hoger dan de totale marktwaarde van Ethereum zelf. Ethereum heeft nu een totale marktwaarde van 26,7 miljard dollar, en alle ERC-20 tokens zijn bij elkaar 29,2 miljard dollar waard. Dat blijkt uit cijfers van CoinMetrics.

Deze ontwikkeling zie je op onderstaande grafiek. In het blauw zie je de marktwaarde van ether, in het rood alle ERC-20 tokens. 

Ethereum netwerk groter dan ether zelf

ERC-20 tokens zijn tokens die draaien op het Ethereum-netwerk. Het komt er dus op neer dat het Ethereum netwerk groter is geworden dan de ether-token zelf. En dat is een unieke prestatie. Tot nog toe is ether als token altijd groter geweest.

Tel daarbij op dat ERC-721 tokens niet eens worden meegenomen.Of zoals het RIVM zegt, de werkelijke aantallen kunnen hoger uitvallen. ERC-721 tokens zijn crypto’s die kunnen dienen als unieke verzamelobjecten, denk bijvoorbeeld aan CryptoKitties of aan voetbalkaarten op de blockchain.

DeFi en stablecoins de nieuwe gebruikstoepassing van Ethereum

De plotselinge stijging is waarschijnlijk te danken aan twee ontwikkelingen op het Ethereum netwerk. Ten eerste de opmars van de decentrale financiële sector, ofwel DeFi. Veel DeFi-toepassingen maken gebruik van Ethereum en werken met ERC-20 tokens. MakerDAO is de meest succesvolle DeFi-token op Ethereum, met een totale marktwaarde van 454 miljoen dollar. Dat blijkt uit cijfers van CoinMarketCap.

Daarnaast draaien veel stablecoins op de blockchain van Ethereum. Zo herbergt Tether (USDT) ruim 6 miljard dollar aan USDT op het Ethereum transactienetwerk. Op het gebied van transacties hebben stablecoins ether al lang ingehaald, volgens data van Ryan Watkins van Messari.

In 2017 en begin 2018 waren Initial Coin Offerings (ICO’s) nog bepalend voor de marktwaarde van ERC-20 tokens, maar die tijd is nu voorbij. Dat komt onder andere door striktere regelgeving, bijvoorbeeld door de Amerikaanse Securities and Exchanges Commission. Daardoor zijn ICO’s nu een stille dood gestorven.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.