Ethereum Classic (ETC) steeg 53% deze week

Ethereum Classic heeft de beste week van alle top 100 munten. De waarde is met maar liefst 53% gestegen. Wat is er aan de hand? En wat is Ethereum Classic ook al weer?

Wat een week voor ETC

Het laagste punt van de koers van ethereum classic deze week was 22,94 euro. Dat was een mooi moment om ETC te kopen want binnen een paar dagen stond de koers op 43,43 euro. Net geen verdubbeling. Het laagste- en hoogste punt wordt in de grafiek hieronder weergegeven door de gekleurde punten.

Op het moment van schrijven wordt ETC verhandeld voor 38,35 euro. Dat markeert een stijging van 53% vergeleken met precies 7 dagen geleden. Als je dit vergelijkt met de andere 99 munten in de top 100 qua totale marktwaarde, dan staat ethereum classic met stip op nummer 1.

Waarom stijgt Ethereum Classic?

Hoewel dit voor sommige ETC-bulls wellicht niet zo leuk is om te lezen, is de koers nauw verbonden met de prestaties van Ethereum. Mocht je nu in de war zijn omdat je dacht dat dit artikel de hele tijd al ging om Ethereum, geen zorgen, we leggen dit in de laatste alinea van dit het artikel uit.

De impact van Ethereum Merge op ETC

De afgelopen weken werd er veel geschreven over The Merge van Ethereum. Deze komt namelijk steeds dichterbij en zorgt ervoor dat proof-of-work miners op Ethereum overbodig worden. Het hele netwerk gaat namelijk over op proof-of-stake.

Miners kunnen ervoor kiezen om hun machines uit te zetten, bij het oud vuil neer te zetten of te verkopen. Wat ook schijnbaar mogelijk is, is dat deze miners migreren naar Ethereum Classic.

In een best case scenario verhuizen alle ETH-miners en hun hashrate van 932.19 terra hashes per seconde naar het netwerk van ETC. Dat maakt het netwerk van ETC in één klap veel veiliger voor 51%-aanvallen.

Huidige hashrate Ethereum

Afgelopen week werd bekend dat een test op het testnet van Ethereum succesvol afgerond werd, zelfs 26 uur eerder dan verwacht. Uiteraard steeg de koers van Ethereum, maar ETC steeg zelfs nog harder. Dit zagen we ook in april 2021, toen de Berlin-upgrade van Ethereum werd uitgevoerd.

De volgende belangrijke data om in de gaten te houden zijn:

  • Op 11 augustus worden nog twee testnetten samengevoegd, één proof of work en de andere proof of stake. Dit is precies wat ook op de echte netwerken zal gebeuren.
  • Als die laatste test succesvol is dan wordt de echte fusie naar verwachting op 19 september uitgevoerd.

Vitalik Buterin steunt ETC

De oprichter van Ethereum is Vitalik Buterin en hij zegt dat het netwerk van ETC alle ruimte heeft om de proof-of-work miners op te vangen. Buterin steunt ETC en zegt dat de blockchain een beter PoW-alternatief is voor Ethereum.

“Als je geen proof-of-stake wil, gaan we je niet cancellen. Er is Ethereum Classic, het originele Ethereum. Het is een zeer gastvrije community en ik denk dat ze zeker proof-of-work-fans zullen verwelkomen. Als je van proof-of-work houdt, moet je Ethereum Classic gaan gebruiken. Het is een hele fijne blockchain,” aldus Buterin tijdens een presentatie.

Verschil Ethereum en Ethereum Classic

Ethereum en Ethereum Classic waren lange tijd hetzelfde project. In juli 2016 gingen beiden hun eigen weg, maar tot die tijd deelden ze dus dezelfde blockchain. Lange tijd ging het allemaal goed en had iedereen vrede, tot de befaamde DAO-hack. De DAO haalde 133 miljoen euro in ether op, maar een slimmerik wist het smart contract uit te buiten.

De Ethereum Foundation vond dat de code van het smart contract niet langer geldig was, het geld wat naar de DAO werd gestuurd werd teruggedraaid. Met andere woorden, de schrijvers van het smart contract maakten een fout en de ontwikkelaars van Ethereum besloten om hen te redden.

Dit leidde tot een hoogoplopende ruzie in de Ethereum-gemeenschap en zorgde voor een hard fork. Hieruit is Ethereum Classic geboren. Ethereum Classic volgt de oude blockchain en Ethereum is hier een afsplitsing van. Volgers van Ethereum Classic stonden namelijk achter het standpunt code = law en vonden dat de Ethereum Foundation op een gecentraliseerde manier te veel macht uitoefende.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.