De ProShares Bitcoin Strategy ETF is deze week gelanceerd en is officieel het snelste fonds in de geschiedenis om de grens van 1 biljoen Amerikaanse dollars (860 miljard euro) aan assets in beheer te bereiken. De langverwachte komst van een Amerikaanse bitcoin ETF stelt wat dat betreft niet teleur en heeft in korte tijd al meerdere bijzondere beursprestaties aan zijn naam verbonden.

Na twee dagen heeft het fonds dus die magische grens van 1 biljoen dollar bereikt. Het vorige record wat dat betreft stond op naam van de SPDR Gold Trust die dat 18 jaar geleden in drie dagen tijd presteerde. Interessant gezien bitcoin in de traditionele financiële wereld vaak met goud wordt vergeleken. Hier moeten we uiteraard wel bij vermelden dat er in 18 jaar tijd een hoop nieuwe dollars in omloop gebracht zijn, wat de prestaties van de bitcoin futures ETF ten opzichte van de SPDR Gold Trust wel in een ander perspectief plaatst.

ETF-specialist Balchunas is weggeblazen

De ETF-specialist van dienst bij Bloomberg, Eric Balchunas, geeft aan compleet weggeblazen te zijn door de prestaties van de ETF van ProShares. “Zoiets als dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik durf te wedden dat ze zelfs bij ProShares in shock zijn,” aldus de strateeg van Bloomberg die zich de laatste dagen veel uitspreekt over de bitcoin ETF. Als dit volume op deze manier doorzet kunnen de contracten binnenkort weleens uitverkopen.

“Als de instroom van kapitaal op deze manier doorzet, dan is de kans aanwezig dat er vanwege de limieten niet eens meer futures contracten beschikbaar zijn om te verkopen,” aldus Balchunas die zijn ogen niet kan geloven. Het fonds van ProShares verbrak op de eerste dag ook het record voor het hoogste organische volume ooit met een handelsvolume van 860 miljard euro op dinsdag.

Op het moment van schrijven is dat volume al meer dan verdubbeld. De volgende lancering van een bitcoin futures ETF staat voor deze vrijdag op de planning. Dan is het waarschijnlijk de beurt aan de Valkyrie Bitcoin Strategy ETF die op het laatste moment hun ticker terugveranderden naar $BTF. Waar ze eerder hadden gekozen voor $BTFD, wat in crypto-kringen staat voor “buy the f***ing dip”, een ticker waar de toezichthouder mogelijk niet al te vrolijk van was geworden.

Lancering bitcoin ETFs geeft koers extra momentum

Het heeft er alle schijn van dat de lancering van de bitcoin ETFs de veroorzaker is geweest van de koerspomp naar de nieuwe all-time highs. Precies op het moment dat deze nieuwe beleggingsproducten de markt betreken breekt de koers door alle records heen. Het is lastig om die twee gebeurtenissen van elkaar los te koppelen. Al zijn ze er bij JPMorgan niet helemaal van overtuigd dat de huidige koersexplosie te koppelen is aan de lancering van de bitcoin futures ETF.

Bitcoin Experts van JPMorgan zijn van mening dat het met name te maken heeft met het huidige macro-economische klimaat waar we ons in bevinden. De zorgen omtrent inflatie nemen toe en de prijsstijgingen lijken allemaal een stuk minder tijdelijk te zijn dan de politiek ons wil laten geloven. Als reactie daarop vluchten volgens JPMorgan steeds meer mensen richting bitcoin.

Daarbij halen ze ook de afnemende populariteit van goud aan als veilige haven ten tijde van inflatie. Ze wijzen op de miljardenuitstroom die veel grote goudfondsen zien en constateren dat veel van dat geld nu richting bitcoin beweegt. Volgens de heren van JPMorgan is juist dat de katalysator van de huidige run van bitcoin. Een interessant perspectief.

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.