Bitcoin ETF ingetrokken, geen duidelijke reden waarom

Cboe heeft een aanvraag voor een ingediende ETF ingetrokken. En dat is opmerkelijk, want veel bitcoin investeerders hadden hun hoop gevestigd op deze exchange traded fund.

Vertraging en afwijzingen

De aanvraag is in eerste instantie ingediend door vermogensbeheerder VanEck en cryptobedrijf SolidX. Die ETF zou actief zijn op Cboe Global Markets, een beurs in Chicago. Cboe staat dan ook voor Chicago Board Options Exchange.

De twee aanvragende partijen, dienden afgelopen juni een verzoek bij de SEC in om de ETF toe te laten tot de Cboe. Sindsdien is de goedkeuring, of afkeuring een paar keer uitgesteld. De SEC, Amerika’s financiële waakhond, heeft de commentaarperiode voor het fonds op 6 december nog verlengd. Op dit moment zijn grote delen van de Amerikaanse overheid, waaronder de SEC, gesloten vanwege de impasse tussen Trump en de Democraten. Zij worden het maar niet eens over het overheidsbudget.

De SEC heeft eerder een aantal crypto-ETF’s afgewezen. De SEC was van mening dat er te weinig liquiditeit in bitcoin zit. Hierdoor kan volgens de SEC de markt gemanipuleerd worden.

Niet duidelijk waarom

Het is niet precies duidelijk waarom deze ETF is getrokken. Op twitter en in interviews danst VanEck hieromheen. De Cboe heeft niet gereageerd.

Gabor Gurbacs, van VanEck, zei in een tweet dat het bedrijf zou blijven proberen goedkeuring te krijgen voor een ETF. Hij zei: “De Bitcoin ETF is tijdelijk ingetrokken. We werken actief samen met toezichthouders en belangrijke marktdeelnemers om passende marktstructuurkaders op te zetten voor een Bitcoin ETF en digitale activa in het algemeen. We houden je op de hoogte.”

In een interview met CNBC zei Jan VanEck, directeur van VanEck, dat het bedrijf de aanvraag trok vanwege de sluiting van de overheid.

“We zullen de aanvraag opnieuw indienen als de SEC weer volledig kan functioneren,” vertelde hij Bob Pisani op CNBC’s ETF-show. Hij voegde eraan toe dat het bedrijf “behoorlijk solide antwoorden” heeft op de zorgen van de SEC. “Maar we weten het niet zeker, we kunnen namelijk niet vergaderen met de SEC tijdens de shutdown.”

Het interview vind je hieronder terug. Vanaf 10:40 gaat het interview over bitcoin.

ETF Edge, January 23, 2019 from CNBC.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.