Welke kans hebben concurrenten van Ethereum?

Als het allemaal goed gaat, dan schaalt ETH 2.0 de doorvoer van Ethereum met meer dan factor duizend, zonder concessies te doen aan de decentralisatie. We schreven eerder deze week dat de lancering van de Beacon Chain slechts het begin is van een meerjarige reis naar schaalbaarheid. Fase 0 is net begonnen maar dit is niets meer dan de lancering van de Beacon Chain, en er zijn voorlopig nauwelijks functionaliteiten.

Hoge transactiekosten

Mocht alles volgens plan verlopen, dan is het vroegste punt waarop de gemiddelde Ethereum gebruiker met ETH 2.0 zal communiceren, minimaal een jaar verwijderd. Dit is wanneer de bestaande Proof of Work (PoW) keten van Ethereum ergens in 2022 via een shard op de Beacon Chain zal worden samengevoegd.

De schaaloplossing van Ethereum laat dus nog een paar jaar op zich wachten. Dit plaatst Ethereum in een precaire positie na de DeFi-bullmarkt van deze zomer, waar het netwerk vastliep en een onvoorspelbare en vaak meedogenloze markt voor transactiekosten creëerde voor gebruikers en ontwikkelaars.

Ondertussen is bijna elke spraakmakende Ethereum concurrent gelanceerd of zal deze tegen het einde van 2020 lanceren. slimme contractontwikkelaars en DeFi-applicaties.

Oplossingen op de basislaag

Er is een onderscheid tussen eerste laagsoplossingen, en tweede laagsoplossingen. Het verschil is dat de oplossing gezocht wordt op de blockchain zelf, of op een tweede laag bovenop de blockchain. De meeste concurrerende eerste laagsoplossingen, of het nu Cosmos, Polkadot of Solana is, hebben hun platforms gedeeltelijk gebouwd op basis van het uitgangspunt dat ontwikkelaars en nieuwe gebruikers moe worden van de hoge transactiekosten van Ethereum. Hun strategie is niet per se verkeerd. Gebruikers die te maken hebben met stijgende kosten, zullen alternatieve platforms verkennen met een betere transactiedoorvoer en lagere kosten. Als ze dat nog niet hebben gedaan.

Nieuwe concurrerende netwerken

Het is gemakkelijk om deze nieuwe netwerken af ​​te schrijven, aangezien ze mijlenver achterlopen op Ethereum als het gaat om beschikbare ontwikkelaars, financiële middleware en verhandelbare tokens. Maar de competitie is net begonnen.

Verschillende netwerken zijn bijna klaar met het bouwen van bruggen naar Ethereum. Zo kan waarde van ERC-20 tokens naar andere blockchains verplaatst worden. Denk aan:

  • Rainbow Bridge van Near
  • Peggy van Cosmos
  • Wormhole van Solana

Anderen bouwen ketens die compatibel zijn met de virtuele machine (EVM) van Ethereum en die vertrouwde omgevingen bieden voor Ethereum-ontwikkelaars met minimale overstapkosten:

  • Athereum van Avalanche
  • Moonbeam van Polkadot

Concurreren met rollups

Op de korte termijn concurreren deze basislagen echter niet met Ethereum 2.0. Ze zijn in een race verwikkeld met levensvatbare tweede laagsoplossingen op de bestaande PoW-keten van Ethereum. In het bijzonder een oplossing die bekend staat als ‘rollups’.

Over het algemeen vergemakkelijken tweede laagsoplossingen transacties via off-chain manieren voordat ze worden gebundeld en als een enkele transactie naar de basislaag worden verzonden. Dat is vergelijkbaar met hoe de tweede laagsoplossing Lightning Network op de blockchain van Bitcoin werkt. Hoe meer transacties op de bovenliggende lagen worden uitgevoerd, des te minder werk het onderliggende netwerk heeft.

Offline smart contracts

Rollups lijken de go-to-schaaloplossing te worden voor de PoW-keten van Ethereum vanwege hun vermogen om smart contracts off-chain uit te voeren. Rollups zijn in wezen nieuwe blockchains die transacties onafhankelijk van Ethereum verwerken voordat ze in grote batches op de hoofdketen worden verwerkt.

Hoewel roll-ups nog een paar maanden verwijderd zijn voordat ze in productie genomen kunnen worden, vormt zich al een snelgroeiend ecosysteem. Denk bijvoorbeeld aan Optimism’s Optimistic Ethereum, Matter Labs ‘zkSync en Offchain Labs’ Arbitrum. DeFi Synthetix (verkrijgbaar op BLOX) heeft de eerste applicatie al geïmplementeerd op het openbare testnet van Optimism, en sommigen vermoeden dat Uniswap dit voorbeeld zal volgen.

Gecombineerd met PoS en sharding, zouden roll-ups Ethereum in staat stellen om een ​​theoretisch maximum van 100.000 transacties per seconde te ondersteunen. Dat is een verbetering van factor 10.000 vergeleken met de huidige netwerkcapaciteit. Het zou ook de behoefte aan de laatste fase van Ethereum 2.0 teniet doen, waardoor Ethereum tegen het einde van 2022 zijn gewenste schaalbaarheid zou kunnen bereiken.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.