Ethereum zet belangrijke stap naar proof of stake, update komt dichterbij

De Ethereum Foundation heeft aangekondigd dat de “Merge” met succes heeft plaatsgevonden op het Kiln-testnet. Dit is het laatste openbare testnet voordat het hele Ethereum netwerk overgaat naar proof-of-stake later dit jaar (onder voorbehoud).

Overgang naar proof of stake

De overgang van Ethereum van proof-of-work naar proof-of-stake is een belangrijke mijlpaal voor het netwerk. Deze volgende fase van Ethereum zorgt ervoor dat de blockchain niet meer wordt beveiligd door energieslurpende apparaten, maar door de waarde die gebruikers ervoor over hebben. Gebruikers kunnen namelijk Ethereum inzetten (en krijgen hier een beloning voor) om het netwerk veilig te houden.

Van uitstel komt geen afstel?

Jarenlang worden/werden er grappen gemaakt in de crypto community over deze ontwikkeling omdat onderdelen van de overgang steeds werden uitgesteld. Toegegeven, daar was alle reden voor. Al jaren spreekt Vitalik Buterin (voorman Ethereum) namelijk over de overgang naar proof-of-stake, en evenveel jaren was er weinig tastbaar resultaat, tot december 2020. Maar daar komen we later op terug.

Fusie met testnet

Gisteren maakte de Ethereum Foundation bekend dat het testnet Kiln is gefuseerd met het hoofdnet van Ethereum. Kiln is het laatste openbare testnet vóór de overgang naar proof-of-stake, die later dit jaar zou moeten plaatsvinden.

De Ethereum Foundation heeft belanghebbenden ook gevraagd om tests op Kiln uit te voeren om ervoor te zorgen dat de overgang soepel verloopt. De ontwikkelaars hebben gezegd dat ze de community een kans wilden geven om hun producten te testen door middel van de fusie. Ze schrijven op hun blog:

“Ontwikkelaars van applicaties en tooling, node-operators, infrastructuurproviders en stakers worden sterk aangemoedigd om op Kiln te testen om een ​​soepele overgang op bestaande openbare testnetten te garanderen.”

Het vorige testnet, Kintsugi, zal in de komende weken worden beëindigd. Er zijn tot nu toe geen grote problemen gemeld. Een Ethereum-kernontwikkelaar wees op een klein probleem met één clientcombinatie, dat momenteel wordt onderzocht.

25 miljard euro aan ethereum

De transitie naar proof-of-stake is al lang aan de gang en vindt gefaseerd plaats. Onderweg hebben er verschillende grote veranderingen plaatsgevonden, waaronder de lancering van de beacon chain in december 2020. Hiermee kunnen gebruikers alvast hun ethers vast zetten in smart contracts en hier rente over verdienen.

Op dit moment hebben gebruikers gezamenlijk meer dan 10,1 miljoen ether vergrendeld op het stakingscontract van Ethereum. Dat is iets van 25 miljard euro waard tegen de huidige ethereum koers.

Energieverbruik daalt 99,9%

Analisten en investeerders hebben hoge verwachtingen van Ethereum zodra de transitie is voltooid. De uitgifte van ETH zal naar verwachting met 90% dalen en volgens de theorie wordt Ethereum deflatoir. Dat betekent dat er er meer ethers uit de roulatie worden gehaald dan er bijkomen. De beloning op het staken kan ook oplopen tot 10% op jaarbasis.

Misschien nog belangrijker, zeker nu er zoveel discussie is over het energieverbruik van bitcoin (die gebruik maakt van proof-of-work), is dat het energieverbruik van Ethereum met 99,9% zal dalen.

Van execution naar consensus

Eerder werd de proof-of-stake ETH 2.0 genoemd, maar daar hoopt Vitalik Buterin verandering in te brengen. Door een kleine rebranding moet het voor de buitenwacht duidelijk worden wat nieuw en oud is.

Dit betekent dat ETH 1.0, de huidige netwerkconsensus die beter bekend staat om zijn afhankelijkheid van het proof-of-work -mechanisme, beschreven wordt als de execution layer. Aan de andere kant zal de langverwachte ETH 2.0-upgrade, die gebruik zal maken van Proof-of-Stake, voortaan bekend staan ​​als de consensuslaag.

Maar wanneer wordt die nieuwe consensuslaag gelanceerd? Op Reddit staat een goede post waarin juni 2022 wordt voorspeld.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.